Следвайте ни

Контрольори по носене на маски тръгват в Смолянско

viber icon

В 10-те общини в Смолянска област се създават звена за контрол за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти. Това е разпоредил със своя заповед на кметовете областния управител на Смолян Недялко Славов. Кметовете се задължават да изпращат контрольори да санкционират по магазините ако има хора и персонал без маски и да докладват ежеседмично за извършените проверки. По думите на Славов, със засилените мерки ще бъде гарантирано спазването на противоепидемичните мерки в най-голяма степен. "Расте броят на съставените актове, което доказва, че има необходимост от засилване на контрола, без да изпадаме в крайности. Пренебрегват се мерките, все още съществува неверие, че такъв вирус има, хората пишат и казват, че всичко е измислица. Приемам го със съжаление и недоумение", каза на брифинг Славов. 

Държавните институции в областта през последната седмица са извършили 185 проверки, има ръст с около 40 % на проверените обекти, в сравнение с предходната седмица. „Съставени са осем акта на търговски обекти, продавачи, шофьори на автобуси от обществения транспорт. Констатира се, че голяма част от служителите от институции са познати на собствениците на обекти, и за да бъде засилен контрола, решихме да ангажираме и общинските щабове и в частност кметовете“, посочи областният управител.

От РЗИ -Смолян са направили предписания към общините да разрешават обществени мероприятия с много хора само в краен случай. "Няма заповед, която да ги забранява, ние препоръчваме да не се провеждат. Въпреки че са на открито, хората са в риск, защото ако има хипер разпространители, те са особено опасни за заразяване с Ковид 19. Отговорността остава на общините", каза шефката на РЗИ д-р Мими Кубатева.

Две места в региона са актуални заради коронавирус - едното е в Спешна помощ - Баните, където има петима положителни от медицинския персонал с Ковид - 19. Другото е училище в Неделино, където са под карантина 10 ученика от 9 клас, контактни на преподавател. За тях учебният процес продължава в електронна среда.

54 са активните случаи, от тях 27 са в болница, като трима са на интензивно лечение. За седмицата има един починал. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?