71
Следвайте ни

Комшии изгониха ромско семейство с осем деца на улицата

viber icon

В Смолян семейство с осем деца останаха на улицата, след като от Община Смолян ги накараха да напуснат общинското жилище в кв. Устово. Причината е, че комшиите на ромското семейство поискали с протокол от Общо събрание на Етажната собственост да ги изведат от кооперацията.

Според съседите, децата вдигали постоянен шум, а семейството носело мръсотия из блока. От Община Смолян изпратили през юли предизвестие на семейството и в края на август те напуснали жилището. Децата са от 1 до 13-годишни. Всички ходят на училище и детска градина, твърди майка им Атанаска Костова. Казва, че от 13 години живеели в общинското жилище.

„Изгониха ни заради комшиите, защото имам осем деца. Викат: вдигат много шум, много ти са децата. Много са на душманите, на нас са си добре. Ние си ги храним и учим. Мъжът ми работи в завод и дърва влачи из баира“, казва майката. По-големите деца, сред които седмокласничката Надя, разказват, че четири нощи спели в микробуса на баща им. В такова състояние ги вижда таксиметров шофьор от Устово. Децата го трогнали и ги поканил да пренощуват в дома му. Там са вече повече от седмица. Атанаска казва, че всеки ден търсели квартира из града. „Обикалям с бебето навсякъде, ама като им кажа, че имам осем деца и те се хващат за главата. Не ни искат никъде“, казва Атанаска. 

Семейството редовно си плащало общинския наем. Договорът им за жилището обаче изтекъл и те не са подали отново документи. В същото време етажната собственост поискала от общината да изведе ромското семейство принудително. „

Дни наред наши служители не можеха да изчистят жилището от боклуци и бълхи“, заявяват от общината. Ромското семейство поискало от управата да им съдейства за общинска къща в Смолян. Такава обаче в града нямало. „Ние им предложихме да им намерим такава в някое от селата, но те отказаха“. Многодетната майка обяснява отказа си, че в селата нямало работа за мъжа й и училище за децата. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Дух

Дух

22.09.2021 | 06:17

Най-ужасното место за живеене е до цигани. Само който е имал за съседи цигани може да оцени щастието когато вече ги няма.

Отговори
6 0
Ники

Ники

22.09.2021 | 03:36

Да ги гонят мръсна зган

Отговори
4 1
Така казах

Така казах

22.09.2021 | 02:21

Циганите в майка Индия А чифутите при баща им в Израел Казах

Отговори
3 1
Биби

Биби

21.09.2021 | 23:31

То, хуманност, хуманност, ама и това не се търпи-викане, ревове от много деца, мръсотия. Те трябва да си живеят м/у тях си, ей там по-далеч. Това не е расизъм, а оценка на особеностите.

Отговори
16 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?