Следвайте ни

КНСБ: Основно нарушение на работодателите в Смолянско е работа без договор

viber icon

Работа без сключен трудов договор е основното нарушение на работодатели в Смолян сочат жалби на работници и служители през 2020 г. Това сочи доклада за трудовите права от Регионалния съвет на КНСБ в Смолян. "Почти половината от подадените сигнали (47,7%) са свързани с работа без сключен трудов договор. Други съществени нарушения, са полагане на труд над определеното работно време и неправилното определяне на категорията на труд. Един от 10 души е сигнализирал за назначаване на фиктивна длъжност, с цел внасяне на по-ниски осигуровки от работодателя. 48% от сигналите визират нарушаване на правото на отпуска. Почти 28% от сигналите са за нарушения на междудневната и междуседмичната почивка, а 13,8% споделят, че полагат извънреден труд, извън законовите разпоредби. От КНСБ са направили анализ на сигналите в Инспекция по труда, основни членове, регионални структури и адвокати на синдикалната организация, сигнали от мобилното й приложение VOX KNSB, и по сигнали на граждани и публикации в интернет. 

В Инспекция по труда – Смолян през 2020 г. са подадени 169 сигнала за нарушаване на трудовите права в областта. 60% от служителите са подали сигнал за нарушени синдикални права. 58% от подалите сигнали споделят, че работят при неблагоприятен микроклимат, докато почти 33% сигнализират, че работодателят им не е осигурил лични предпазни средства. 

Нарушенията, свързани с колективните трудови договори (КТД) в област Смолян, са основно за неизплащане на работни заплати в срок - почти 66%. Следващото най-често нарушение е непризнаване на стаж за прослужено време – 14,3%, следвано от неизплащане на трудовите възнаграждения и обезщетения на работниците след прекратяване на трудовото правоотношение – 11,4%. Най-активни в защитата на трудовите си права са служителите и работниците на възраст 46-55 г. (почти 42%), следвани от тези на възраст между 36-45  г. (39%). От нежния пол са по-активни в сигнализирането – 58,6%.
"Служителите и работниците демонстрират все по-осъзнато поведение по отношение на защитата на своите трудови права", заявява Ангел Кирянов от КНСБ - Смолян.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?