1553

Книга за знаковия гайдар бай Тасо с премиера в Смолян

„Гайдана думи думаше” е книга посветена на гайдаря Анастас Иванов (Бай Тасо). Днес тя ще бъде представена в Изложбен салон „Петър Стайков” на КДК от автора си Светозар Казанджиев.

Анастас Иванов създаде свой стил на свирене, който наричаме байтасовски,споделя Казанджиев. "Правеше го така, че всички гайдари в Родопите искаха да му подражават, ала никой, нито от учениците, нито от акраните му успя да сгласи своето клепане с неговото. Бай Тасо владееше хармонията на ансамбловото свирене до съвършенство. Като солист нямаше равен на себе си, но когато акомпанираше някому, отстъпваше крачка назад, за да прозвучи песента в цялата й прелест и величие. Затова гайдарите в един глас го признаха за най-добрия, а певците и ансамблите искаха той да им свири", казва Казанджиев.

По време на представянето ще има гайдарски свирни и песни в памет на именития гайдар. 

Бай Тасо е участвал в снимките на филма "Време разделно". "На сватбата на Елица и Манол аз водех гайдарите и при посрещане на стадото“, споделяше той.  Бай Тасо бил и майсторът на каба гайдата, която прострелва във филма Караибрахим. Държал я неговия съселянин гайдарят бай Дафо Трендафилов, който е с 4 години по-голям от него. Двамата с бай Дафо се славят като доайените на родопските гайдари. Надсвирвали се един друг по баирите на смолянското село Гела.

Започнал да свири на 18 г., като си купил първата гайда от първата си заплата на горски работник. Основоположник е на Детско-юношеския ансамбъл в Смолян. 15 години учил деца да свирят на каба гайда. 

Той е сред първите гайдари на уникалния оркестър „100 каба гайди“, създаден през 1961 г. от Апостол Кисьов. На всички гайдари в оркестъра настройвал инструментите преди изява и познавал всеки един отблизо.

Бай Тасо работел в Мугла като надзирател по охрана на горите в местното стопанство. Отишъл там по покана на директорът на горското, с който карали казармата. Много гори залесил и се гордееше с борове, които сега са на над 70 години. В Мугла покрай горите се научил да прави и гайди. Бай Тасо е направил над 2000 гайди. 

Авторът на книгата за живота на бай Тасо - Светозар Казанджиев е почетен гражданин на Смолян. Романът му "Съдба", посветен на живота в Родопите и България от Втората световна война до наши дни, бе обявен за роман на 2022 г. Пет негови книги: „Земя, погалена от Бог”, „Последната изповед на Апостола”, „Незабравимите забравени”, „Най-съкровеното” и романът „Съдба” са отличени с национални награди. Той е автор и на книгата за космическия ни глас - Валя Балканска. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?