Следвайте ни

Кметът с валяка: Мързелът е по-опасен от коронавируса!

Чавдар Червенков е управник втори мандат на столицата на фасула Смилян, сам асфалтира улиците и после рисува по тях с децата

viber icon

Чавдар Червенков е управник втори мандат на столицата на фасула Смилян, сам асфалтира улиците и после рисува по тях с децата

Чешит работохолик, кметът на едно от най-многолюдните села в Родопите - Чавдар Червенков, кара втори мандат с минимален престой в кабинета си. 61-годишният управник на Смилян е колоритен образ. Той нашумя с куп телевизионни репортажи как сам ремонтира улици в селото, яхнал валяк.

„Само с валяка давам назад. Животът е борба, но не в лошия смисъл на думата. Няма нещо, което да се дава даром. И като видя, че се отлага във времето, се захващам сам. А когато става дума за интересите на селото, съм непреклонен. 80% гласуваха за мен за втори мандат, а това показва, че посоката, която съм избрал, е правилна“, заявява Червенков.

След 5 години кметуване местните са свикнали да го виждат с всякакви машини да ремонтира какво ли не - качен на стълб, на покрив, в яма, въоръжен с четка, дрелка, чук, да излива бетон.

Червенков е родом от съседното село Сивино, но иска да прекара старините си в Смилян. На младини тренирал усилено вдигане на тежести, борба, волейбол. Завършил е Минния техникум в Мадан, но никога не е работил в мина. В Смилян започнал работа в завода, който отдавна е затворен. Там се запознал със съпругата си Захаринка, женени са от 1984 г. и имат син и дъщеря. И двете им деца са специалисти по информационни технологии и работят в София. Преди да стане кмет, Червенков имал частна фирма, занимавал се с дърводобив. Работил е всичко, което му попадне.

„Бях заврян зет и реших да стана кмет. С един приятел спорихме кой би събрал повече гласове, аз събрах повече, ала не станах кмет, след това обаче спечелих с 58%“, смее се Червенков. Не е от най-приказливите. Редовно обаче поства във Фейсбук строително-ремонтни смилянски новини. Преди време управникът смени и покрива на читалището почти сам. Взима неведнъж вече валяка от приятел, защото в края на зимата стичащата се от баирите вода прави ями по няколко неасфалтирани улици. А понякога и рисува с тебешир наравно с децата от селото.

Постоянно живеещите хора в Смилян са около 1600. Гордее се, че селото е от малкото в Родопите с положителен прираст.

„Имам „С“ категория и мога да управлявам почти всички превозни средства, без камион с ремарке и автобус. Затова, ако имам техника, мога и сам да си свърша работата”, заявява кметът. А редовните си постове в страницата, създадена от него „Смилян днес“ във Фейсбук, обяснява с имиджа на селото. „Направих страницата, защото някои хора показваха само негативните неща и това създава лош имидж на селото. А това наистина е много добро село - и като географско положение, и като хора, запазили старите ценности“, казва Червенков.

Твърди, че позицията на селски кмет е обезценена, защото кметствата нямат свой бюджет и се налага постоянно да търсят пари. „Аз съм човек на действието, а системата е бавна, дори да са благосклонни, пък не обичам нещата да се протакат и тогава почвам сам, къде с валяк, къде с трактор, с камион, с УАЗ-ка“, казва Червенков.

Откакто е кмет, е сменил покрива на читалището, 2000 кв. м тротоари с дадени от общината плочки, от които 80% е наредил сам. Ремонтирал е детски площадки, улици, улуци, шахти...  Има в момента 25 работници по програма с ТЕЛК, по 4 часа работа за 14 дни, ала част от тях нямали мотивация и отбивали номера, радва се на съвестните.

Този мандат отговаря и за селцата Кошница, Змиево, Вълчан, Баблон. Радва се, като види постигнато с много зор нещо, отлагано с години. Като подпорна стена на къща до реката, която редовно се наводняваше при високи води. „От 40 години никой не им беше обърнал внимание, общината даде бетона, събирахме камъни, железа и се справихме. Защото мързелът е по-опасен от коронавируса. Имам дрянова тояга, ама нали сме демократи, тоягата сме оставили в резервен план“, шегува се той.

Вдигат каменен символ на селото

Кметовете, управлявали през годините Смилян, ще правят заедно голям каменен знак - символ на селото си, с което дапосреща туристите. “Инициативата е на Чавдар Червенков, ала всички предишникметове се включваме с пари и труд да направим този каменен символ”, каза най-дългогодишният кмет на Смилян Сафидин Чикуртев.

Във фейсбук страницата на селото се проведе допитване сред жителите и техните роднини из страната и по света затова, как да изглежда символът и къде да бъде изграден постаментът. На избрания каменен знак са изобразени река Арда и Часовниковата кула, а на челно място е лъвът от герба на България. Предстои да се изчисти стилистиката на символите и да се уточни големината на каменния знак и постамента му.

Чака вицове за себе си

Чавдар Червенков още не е чул вицове за себе си, но очаква и това, защото родопчани са големи зевзеци. Най-големият му проблем сега е как да се проведе празникът на фасула през есента. “Дилемата е много голяма дали да има празник на фасула тази есен, защото много народ се събира, има опасност да вкараме вируса. 6000 души се събраха миналата година. Повече външни идват”, чуди се Червенков.

А местните предполагат, че най-вероятно вместо да посреща гости на празник, ще яхне пак валяка. Смилян все повече се превръща в курортно село. То стана популярно с фасула си, на който е посветен и Музей на фасула, както и Пано от фасул за Рекордите на Гинес.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Истина

Истина

26.07.2020 | 13:37

Не знам мързела дали е по опасен от Коронавируса ,но знам че ПУСТАТА АЛЧНОСТ на кметовете е най опасна и от най лошата болест.Този кмет защо не каже какви далаверки си прави чрез неговия СОБСТВЕН ТРУД и как ограбва селото и прилежащите към него села.Пише че за даден ремонт на покрив на общината ще струва примерно 100 000 лв...Не наеме никой щото тея пари ще идат в чужд джоб да се нахрани нечие семейство,вземе сам почне,,Направи далавера с фактурата от НЕГОВ човек в някой железарски магазин-Ония му пише материали 30 000 лв,а нашия взел за 10 000,после си пише труд 20 000 и до тук 50 000 ,,покривна конструкция извън Железарския магазин пише 50 000 ,а тя струва 15 000 лв,,,и така общо от 25 000 лв реални разходи за материали той чрез врътки ги писал 80 000,,дал е тук там по 2-3000 лв на двама -трима и от 100 бона поне 70 бона чисто в неговия джоб,,,,Та толкова със ТРУДОЛЮБИЕТО НА ТОЗИ СЕЛСКИ ТАРИКАТ,,,Та не с валяка еми и със самосвала и фасула на селото сам ще оре..Аман от крадливи ГАНЪОВЦИ които мислят всички за оли..гофрени и глу..паци..Този кмет трябва да се разследва много щателно

Отговори
1 3
Истина?

Истина?

26.07.2020 | 14:02

Аман от злобливи и завидливи човечета. Толкова подробно си описал далаверата все едно, че лично си я правил или участвал в нея. Ако пък е случайност просто завиждаш, че нямаш възможност ти да я направиш. А пък кмета дали е направил далавера или не няма как да знаеш за да го плюеш. На тоя свят има и свестни и кадърни хора, а за такива като теб има форуми да си изливат злобата, защото кмета дори и в момента сигурно е на валяка, докато ти седиш зад компютъра и го обсипваш с обиди. Кой е по-свестния и по-кадърния измежду вас двамата могат да преценят всички.

Отговори
3 1
Истина

Истина

26.07.2020 | 14:28

Народа е казал====Прекаления светец и Богу му не е драг. Личи си че зад ТРУДОЛЮБИЕТО на този кмет селски тарикат се крие Ганьовска неземна алчност да заграби и ограби всичко за себе си и да натрупа стотици хиляди чрез далавери и да си уреди децата с имоти най вероятно пак в ПЛОВДИВ че да е пълно тук с такива като подобния крадлив кмет на село Смилян..Нямам нищо лично към този човек,,но ми е писнало от такива ЧЕСТНИ ТРУДОЛЮБИВИ АМБИЦИОЗНИ ХОРА които с едната ръка дават,а със другата и за..дника си взимат...Тези приказки с трудолюбието и как е сам на валяка да ги разправя на малкото останали деца в селото,,Ние не му вярваме.Аман от крадливи тарикати дето се правят все на бачкатори...То и на Галиче Кмета връзваше ци..гани и ги биеше ама накрая се оказа че с тях яде и пие и далаверки си прави....ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ТОЗИ----БАЧКАТОР

Отговори
1 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.07.2020 | 10:35

БРАВО кмете

Отговори
5 1
ДАДА

ДАДА

26.07.2020 | 13:29

Изчезвай от ПЛОВДИВСКИЯ сайт и форум бе Козлудуйски се.л.як и ка.пут

Отговори
3 0
Митко

Митко

26.07.2020 | 09:17

Бойко Методиев Борисов на сапун!

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?