Следвайте ни

Кметът на Смолян: Градът ще бъде тотално променен до края на годината

viber icon

В родопския град стартират проекти за над 100 милиона лева - подмяна на кюмбетата с климатици, строеж на втори воден цикъл, саниране на блокове.

 

"Бюджетът на Община Смолян за 2020 г. е оптимален, като задачата му е да обезпечи основните дейности на общината - няма разточителство, няма екстри. Основният ни акцент е образованието - училищата, детските градини и спортни дейности. Основните инвестиции през тази година, както и предишните ще са извънбюджетни". Това коментира пред "Марица" кметът на Смолян Николай Мелемов.

Кметът заяви, че не бюджетът ще е акцент тази година. Той очаква тотална промяна в областния град в края на 2020 г. чрез проектите за подмяна на кюмбетата, втория воден цикъл на града, санирането на още блокове, ремонт на Планетариума и отварянето на приют за бездомни кучета. 2020-а започна в Смолян с опашки от желаещи да си сменят кюмбетата по проекта на Общината за смяна на горивните системи.

До края на 2019 г. бяха подадени 1548 заявления. Управата удължи срока за подаване на документи до края на март т.г. Стойността на проекта е 9 604 317 лв. Около 3000 домакинства може да махнат печките си на дърва и въглища, за да ги заменят с котли на пелети, климатици или газ. „Защитили сме висок бюджет, надяваме се почти да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим", коментира Мелемов. 

Предстои да се санират още 11 жилищни блока тази година в Смолян, с което общо санираните блокове ще станат над 50, посочи още кметът.

В града предстои и голямо разкопаване на улици за стартиращия проект на ВиК за втори воден цикъл на областния град след края на няколко обществени поръчки, които приключиха успешно наскоро. Предстои подписването на договорите с изпълнителите на строителството и надзорниците, уточни управителят на дружеството инж. Мариян Николов. Проектът ще струва общо над 91 млн. лв. с ДДС. Основното финансиране от 68 млн. лв. е бевъзмездно от Оперативна програма "Околна среда". 8 млн. лв. трябва да съфинансира ВиК, което ще се прави със заем. По проекта предстои да се подменят и изградят общо 24 километра водопроводи и 45 километра канализация в областния град и да се изгради третично стъпало на пречиствателната станция за отпадни води за отстраняване на азот и фосфор. Ще се подменят и съоръжения в двете пречиствателни станции за питейни води - "Превала" и "Хубча".

"Надявам се СМР-тата по проекта да тръгнат с пълна сила през март. Текат и проектите за Дом за хора с деменция и градежа на социални жилища. В момента се работи по приюта за бездомни кучета, който очакваме скоро да е готов", каза Мелемов. Приютът ще се помещава в съществуващата сграда на бившата ветеринарна лечебница между кварталите Райково и Устово.

Прогнозната стойност на планираните дейности е 269 999 лв. без ДДС. Парите са отпуснати с постановление на Министерския съвет. Ще има и пари за асфалт. През декември м.г. с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 2 000 000 лв. за рехабилитация на уличната мрежа на територията на Смолян и с. Смилян.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?