1553

Кметът на Лъки: И дискотека ще направя, само младите да останат

Какво ли не направих за три мандата в община Лъки!? Да, нямаме театри и кина като в големия град, но имаме Младежки дом, занимания по танци, ако трябва и дискотека ще направя, само младите да стоят тук. 

Това заяви кметът на община Лъки инж. Валентин Симеонов, след като излязоха данните от последното статистическо преброяване. То постави общината в графата с отрицателен прираст на населението - минус 23,5 %, което означава, че жителите му са се стопили с близо една четвърт от последното преброяване през 2011 г.

Поминъкът на хората от малката планинска община се свързва основно с рудодобива и трикотажната промишленост, както и с горското стопанство. Лъки бе поставено на 14-о място в страната по стандарт на живот, но данните от последното преброяване сочат, че е загубило близо 682 души. През 2011 г. на територията на град Лъки и селата наоколо са живели 2902 души, а през 2021 г.  - те са 2220 души.  

За една година 50-60 човека напускат общината и се отправят към големите градове - Асеновград и Пловдив. Обясняват, че там има повече възможности за работа и по-добри заплати, а и повече забавления, разказва Симеонов. И изброява колко неща е направил през трите си мандата в опит да задържи младите. Едното от тях е поддържането на училища с паралелка от 7 души. Причината е, че най-често младите събират багажа и се отправят към големия град, след като детето завърши 7. клас.

Според Симеонов не липсва обаче и обратната тенденция - външни хора да се заселват в общината. Родените тук не харесват родното си място, а според външните, тук е приказка. Много къщи се продават по селата, едно от най-желаните е Белица, разказва Симеонов.

Кметът на община Лъки допуска, че застаряващото население и високата смъртност, особено по време на ковид пандемията, също са изиграли роля за отрицателния прираст. На второ място в областта по отрицателен прираст се нареждат Хисаря, следвана от Първомай. През 2011 г. населението му е било 25 883 души, а десет години по-късно то е 21 807 души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Някой

Някой

19.10.2022 | 03:31

Първо избор на работа няма освен рудниците . Второ тая дискотека толкова голямо развитие ще ни даде , че нямам думи но няма да е лошо само трябва да си пуснат уличното осветление че си строшихме краката и без дискотеката

Отговори
1 0
Силно се съмнявам, че

Силно се съмнявам, че

16.10.2022 | 16:33

ще стане работата с дискотека. Обикновенно хората искат работа и що годе добри заплати. Обикновенно кметовете по малките места играят с местните дерибеи и хората го виждат това.

Отговори
13 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?