Следвайте ни

Кметът на Забърдо превърна входа на селото в 75 метра трикольор

viber icon

75 метра бетонов трикольор посреща от днес гостите на село Забърдо. Новата придобивка е по идея на кмета на чепеларското село Валентин Черпоков, известен с оригиналните атракции, които прави в родното си място.

На входа на селото преди няколко години той постави голям светещ надпис по холивудски: "Добре дошли в Забърдо". Под буквите има китна беседка с чешма за почивка, а след това започва бетонова ограда по целия път към селото, която вече грее в бяло, зелено и червено. "Направихме оградата преди години, защото не беше естетически издържано да влезеш в селото и да гледаш купчини оборска тор отстрани, а искаме туризъм да развиваме. Сега тази ограда я боядисахме и така се превърна в най-дългия ни трикольор. Това става 34-тата ни атракция, с която кандидатстваме в Европейския съюз за селище с най-много атракции", казва Черпоков. 

Селото може да претендира за населеното място в страната с най-много знамена. Преди много години мандраджия от Забърдо, Валентин Стефанов, започна да слага по всички баири наоколо българския трикольор, други хора от селото също поставят редовно знамена по къщите си, а по идея на Черпоков от няколко години всяка къща в селото има трикольор на табелките: Образцов дом, направени от кметството.

Черпоков направи и патриотичен фонтан, който свети в цветовете на трикольора и свири патриотични песни.

Сега е започнал да ремонтира ударно всички атракции в Забърдо. В момента се подновява напълно Забърдовското колело, което според местните е първообраза на Виенското колело. Направено преди 15 години, дървеното колело беше основна атракция за туристите, тъй като се задвижва ръчно, както са го задвижвали преди век в селото на сбирките на младите. В последните години беше изгнило и не се използваше, но сега отново ще заработи, каза Черпоков. Ремонтира се и старобългарската юрта, която е в центъра на Забърдо. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?