Следвайте ни

Кметът на Забърдо почерпи с баклава всички жени в селото си

Дамите обещаха да сготвят хайдушко месо и греяна ракия на кукерския празник

viber icon

Кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков почерпи всички жени в селото си днес с баклави за дамския празник. По традиция той почита нежните половинки в Забърдо по различни поводи. Заради пандемията, този път решил да ги почерпи с опаковани баклави, като на всяка жена връчи по кутия от сладкия деликатес. Черпоков доставил за целта цял палет с над 160 кутии баклави. 

"Аз съм женски татко, имам две дъщери и съм горд с тях. Вече ме дариха с едно внуче, и няма по-голямо щастие от това! Без жените нямаме за какво да се борим, няма смисъл живота ни. А специално родопчанките са много силни жени, живеят в много по-трудни условия в планината, се справят с живота без глезотии, наистина на тях се крепи всичко. Затова от сърце ги поздравявам!", каза Черпоков.

На 14 март в Забърдо ще се проведе по традиция древния самобитния за селото обичай Стара Марта. В Забърдо той се чества винаги на 14 март, независимо дали денят в календара е почивен или работен. Според стародавната традиция, млади момчета, облечени като кукери, обикалят цяла нощ селото и гонят злите духове. Девойки и жени не се допускат, защото обичаят е своеобразен култ към Слънцето, а според старинно поверие то е в образа на самотен мъж. Момчето трябва да си изработи маската само, която трябва да е страшна. Различното в Забърдо от това, което се случва в цяла България е, че „тайнството през нощта ще приласкава успаното в зимен сън Слънце отново да грее по лятному“. Маскираните обикалят селото и будят спящите жени. Кукерите носят изработени от тях маски и чанове. С тях дрънкат и пъдят злото от къщите.


За празника жените ще сготвят хайдушко месо и ще сварят греяна ракия, ще запалят огъня от слама, който всички да прескочат за здраве. Месото и ракията са осигурени от Черпоков.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдив

Пловдив

08.03.2021 | 12:27

Красив ритуал, да са живи и здрави!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?