Следвайте ни

Клуб "Зевзек" закръгля 30 години днес, прие Краси Радков за член

viber icon

Родопският клуб "Зевзек" закръгля днес, в Деня на хумора и сатирата, 30 години от основаването си.

По традиция за празника си зевзеците приемат нови членове, като този път това беше актьорът Краси Радков. Председателят на клуба, примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова, го мушна под миндиля, както му е адета на приемането в клуба. Краси Радков яде и картоф на клечка, както му е редът.

Клубът е знаков за Смолян и Родопите, а неговите шегаджии устояха 30 години да имат действаща формация с вече над 40 членове, някои от които цели колективи.

"Поради пандемията не можем както други години да направим концерт, но спазихме традицията да приемем нов член. И предадохме целия архив на клуба в Държавен архив - Смолян", каза Бабаджанкова.

Сред дарените в Архива материали са снимки, статии за клуба, кореспонденция с клубове на хумористи от цялата страна. "Предадохме и много броеве от вестник "Луд Труд", които са наш колективен член, както и десетки грамоти, поздравителни адреси, наградите ни - Златен плакет от събора на Рожен и от Международното биенале на хумора. За 30 години преживяхме всичко, както в един живот, включително пандемия и война, защото сме имали изяви и пред контингентите ни в Косово и Сараево. 2020 година беше проклета, загубихме качествени хора - Мирослав Савов, Невен Заимов", каза Бабаджанкова.

Сред десетките членове и приятели на клуба са президента Петър Стоянов, Джони Пенков, Маргарита Петкова, Чавдар Чендов, Емил Симеонов, Николай Парушев, Матей Стоянов и др. 

"За 30 години се научихме да работим с радио и телевизия, имаме безброй клипове в Ютуб, авторски предавания в радио и телевизия. Престижно е било за клуба, че на два събора на Рожен сме имали специална естрада", каза Бабаджанкова.

Тя е от малкото зевзеци в страната, които са били водещи на всякакви мероприятия - сватба, събор, селски и градски празник навсякъде в Родопите, но и футболен мач на националите начело с Христо Стоичков, че и затворнически мач. От две години тя работи с деца от с. Смилян за съхраняване на родопския диалект. "Те са тези, които ще са носителите след нас на диалекта и трябва да им го предадем. Вече са излизали и на сцена, има надежда", казва Бабаджанкова. 
"Винаги има място за хумор, това ни крепи, и като че ли зевзеците сме по куражлии, не че го гледаме несериозно живота, но като че ли такива характери го понасят по-леко, въпреки че са по-чувствителни от останалите хора", каза примата на родопските зевзеци. 

Снимки: Цяло предаване по телевизия 7/8 бе посветено на клуб Зевзек и приемането на Краси Радков за член.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?