Следвайте ни

Как задържахме терористка, търсена за изнасилване

Французин пропътувал 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат, преди да бъде арестуван на Капитан Андреево

viber icon

За 4 години Хасковският окръжен съд е разрешил да бъдат екстрадирани 11 души, издирвани за тероризъм в Европа. Те бяха върнати на Холандия, Белгия, Испания и Франция. "Обезпокоително е, че повечето са минали безпрепятствено през контролния пункт Калотина, прекосили са страната ни от запад на юг и са задържани чак на ГКПП Капитан Андреево", коментираха експерти по сигурността. Профилът на всички е млади хора - от 17 до 33 г., израснали в тези държави от ЕС. Те хем държат да отидат в Сирия, хем след кратък престой в следствения ни арест не харесват условията и бързо искат да се предадат доброволно на издирващите ги държави.

Да бъде екстрадиран незабавно в Мароко 35-годишният командир от "Ислямска държава" Науфал Захри. За това се произнесе през април  Хасковският окръжен съд. Решението е окончателно.

Захри е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. От предоставената от Интерпол информация престъплението, за извършването на което е издирван, е за "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ".

В Сирия мъжът работил към служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" на "Ислямска държава" в град Ал Маядин, област Дер Алзор. В изпълнение на тази дейност се придвижвал, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Набирал и обучавал терористи.

Мароканецът бил задържан край село Мустрак с още 27 нелегално преминали границата ни на 13 януари. Захри се представил за сириец и показал паспорт, който обаче бил фалшив. 35-годишният мъж бил откаран в центъра за настаняване на чужденци от закрит тип в Любимец към служба "Миграция" на МВР. При последвалото лицево разпознаване от Интерпол в Рабат потвърдили, че именно това е издирваното лице.  

Две холандки също са сред екстрадираните, търсени за радикален ислям в родината им. Една от тях е 33-годишната Лике Петронела, която в първия работен ден на миналата година потвърди пред Хасковския окръжен съд, че дава доброволното си съгласие да бъде предадена на властите в родината си. Малко преди Коледа Петронела бе задържана на ГКПП Капитан Андреево.

Искала да отиде в Сирия, но след тримесечни безуспешни опити се опитала да се върне обратно в Холандия. По делото има данни, че жената била спирана на сирийската граница от турските сили за сигурност, разказаха магистрати.

Според прокуратурата на Айндховен младата жена е обявена за издирване, след като оставила послание, че заминава за "Халифата", където намерила сподвижници. Имало и рисунки на театър "Батаклан", където през 2016-а на концерт терористи убиха близо 90 дуиш.

"Искам да бъда екстрадирана. Вярваща съм, имам идеалите си, но не съм терористка", каза Лике пред Темида.

През октомври 2015-а сходни изявления с тези на Петронела направи и 17-годишна сънародничка - ученичката Шайма Калоуаа. В залата тя също се яви пребрадена с бурка. Момичето от марокански произход бе спряно на пункта Капитан Андреево заедно с 22-годишния Илиас Хасан и 18-годишния Аит Юнес.

Двамата също бяха задържани под стража и впоследствие предадени на Холандия с решение на съда. Шайма тръгнала с двамата младежи за Сирия, за да се сражават на страната на Ислямска държава. 

Интересен факт в изпратената от Холандия европейска заповед за арест на девойката е, че освен за участие в терористична група, тя е разследвана и за изнасилване. 

При задържането на нашата граница родената в Утрехт Шайма заявила, че отиват на екскурзия в Турция с приятелите си.  

Същата година, но през ноември, издирваният за тероризъм във Франция Соаиб Андржак (17 г.) минал през няколко европейски граници и пропътувал 2545 км с личната карта  на 13-годишния си брат, преди да бъде задържан на пункта Капитан Андреево.

Младежът да бъде екстрадиран незабавно в Париж, разпореди тогава Хасковският окръжен съд. Това стана 2 дни преди Соаиб да навърши пълнолетие.

Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат Соаиб бе осъден в Свиленград на 6 месеца условно и пробация.

Безспорно най-гръмкото дело за екстрадиция в България бе това на 29-годишния хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен. Той е приятелят на окървавилите Париж братя Саид и Шериф Куаши.

Синът на хаитянското семейство Жоасен тръгнал от град Ренси в края на 2014 година. Със себе си той взел 3-годишното си дете Абделрахман и поел за Турция. Две седмици по-рано съпругата на Фриц-Жули - Зайнем Соиар, тръгнала към родината си Тунис с 22-месечната им дъщеричка.

На 31 декември 2014-а г-жа Жоасен се прибрала във Франция и подава жалба в полицията, че нейният мъж е отвлякъл детето им Абделрахман и иска да го заведе в Сирия, където хлапето да бъде обучавано от ислямистите.

На същата дата е издадена и първата Европейска заповед за задържането на родения на 5 април 1986 г. хаитянин с френски паспорт, припомниха магистрати. Малко след 3 часа сутринта на 1 януари 2015-а Фриц-Жули Жоасен е арестуван в туристически автобус на граничния пункт Капитан Андреево.

Освен с детето, той пътувал с Имане Шанаа. Тя е духовната му съпруга. Нейният брат - Йоанес Шанаа, бил сред лидерите на клетка, набирала бойци за Ислямска държава. Групичката му допълвали радикализираната ислямистка Фехиме Аксой и единомишленикът Шекю Диакхаби.

Те и Имане продължили пътя си с останалите пасажери, след като Жоасен бил свален и задържан.

Малкият Абделрахман бе предаден на социалната служба в Свиленград. 3-годишното момченце е взето след няколко дни от майка му, която дойде да го прибере от пограничния град. 

В началото на 2015-а върнахме на Испания голобрадия бразилски джихадист Кайке Луан Рибейро Гимараеш (18 г.) с мароканците Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.). Докато чакаше решението на магистратите, Ел Гарби тихичко напяваше молитви от сурите на Корана в залата на Темида.

"Искам да си отида възможно най-бързо. Не ми се остава нито ден повече. В килията ми е много студено", заяви още 27-годишният мароканец. Другите двама също декларираха, че са съгласни да бъдат екстрадирани.

"Прави впечатление, че от Западна Европа през държавата ни "маршируват" заблудени младежи и девойки". Те са неориентирани, вербувани са от джихадисти, макар и издирвани от съответните европейски държави, не ги засичат по вътрешните граници на ЕС. Така не се прави сигурност", анализираха спецове.Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?