Следвайте ни

Как мотивират децата в Чепинци: Учи, за да станеш доктор

Селското училище на границата с Гърция стана трето по успех в страната на матурата по биология

viber icon

Селско училище в Чепинци, до самата граница с Гърция, стана трето по успех на матурата по биология и здравно образование, веднага след две елитни столични гимназии. Изненадата школо, което е "накрая на света", да излезе в челото на класацията с най-добрите резултати стана повод за дискусии каква е формулата на успеха им. Вероятно защото очакванията са най-добрите ученици да се готвят в именитите гимназии с дългогодишни традиции в големите градове.

Макар да има само една паралелка дванадесетокласници, СУ "Христо Ботев“ има 5.66 среден успех на втората матура. Преди него по успех са само Софийската математическа гимназия и Първа частна математическа гимназия, които бележат успех 5.76 и 5.67. Да изпревариш с една стотна частна гимназия, докато си на село, е повод за гордост за училището.

Чепинци е най-голямото в община Рудозем и четвърто по големина в Смолянска област. По време на социализма в

една от махалите му се е влизало с открит лист, 

тъй като попада в буферната зона на граничната бразда. Известно е с джамията си, която е единствената с две минарета. В нея има отредено специално място за библиотека, в която се съхранява най-богатата колекция от текстове на арабски и персийски език в България, след тази на Института по ​балканистика и ​ориенталистика към Българската академия на науките. Сред книгите се намира и т. нар.„Златен Коран“ - уникат от XIV век, в който с позлатени букви са изписани имената на Всевишния Аллах.

За бъдещето на селото надеждата е предстоящото отваряне на ГКПП - Елидже, което се пада на един баир от Чепинци. Реализацията на младите в региона обаче е много трудна. И макар за много от хората в големите градове да е невероятно и нелогично, в религиозното Чепинци, че и в цялата Смолянска област, има много начетени хора, тъй като

 в региона отдавна има два култа

- единият е детето да има висше образование и да се реализира в уважавана професия и вторият е къщата да е почти палат - на три етажа и с подреден двор.


За култа към образованието си има обяснение от местните - векове наред дедите им са били гурбетчии, хора с отворени за света очи, водили са стадата на Беломорието, трябвало е да правят алъш-вериш на не един език, трябвало е да разбират от много неща, за да оцеляват. Затова, когато имат достъп до образование, родопчани дават мило и драго децата им да се изучат сериозно.

Въпреки това тоталният успех на Чепинци на матурата по биология е завиден и в региона.

Според директора на училището - Манчо Трампов, който вече 19 години го управлява, резултатът от матурата по биология им е по-добър от този по български език - 4.30, понеже тя е по желание. А желанието е мотивирано от целенасочена работа на добър учител, биоложката Даниела Куцева, която е с 23 години педагогически стаж. Почти всички зрелостници - 22-ма от общо 26, държат втората матура по биология. Успехът им е постигнат с непрестанни консултации, между които и подготовка за областна олимпиада по биология, на която

9 от учениците стигат до национален кръг.

Целта на всички тях е да се явят успешно на приемни изпити по биология във ВУЗ. Училището изпраща общо 10 отличници от този випуск.

"Причината за успеха е, че всички - ученици, родители и учители, сме ангажирани в една цел - децата да се реализират успешно. Постоянно се говори, че в страната ни има глад за медицински кадри, защото отиват в чужбина. Четем анализи, че юристи и икономисти не се търсят, така медицината е добрият избор за учениците ни", казва Трампов. 

Затова и от предните випуски на училището има вече доста реализирани медици - в София, в смолянската болница, а една девойка отвори и собствена аптека от една година в Рудозем. Училището има в момента 8 студенти в медицински специалности. Интересното е, че същите високи оценки от матурите децата от Чепинци постигат и на приемните изпити във ВУЗ. А учителката им Куцева следи развитието им години след като са завършили селското школо.

Според Трампов успехът е логичен, тъй като е плод на усилена работа. Преди 8 години сегашните зрелостници стават

първи в областта на външно оценяване. 

Една от абитуриентките още в 10. клас се класира на национално ниво на олимпиадата по биология. 4 деца от випуска пък са работили по проект за допълнителна подготовка за олимпиади. "Наша зрелостничка, Исмегюл Хаджиеминова, усилено се подготвя в момента на английски език, защото вече е приета в медицински университет в Глазгоу, Англия. Друго от децата чака дали ще бъде одобрено в университет в Шотландия", казва Трампов.

Според биоложката Куцева формулата на успеха е мотивацията и уважението към учителя, подкрепени от запазените морални ценности. На село децата не знаят какво са частни уроци, нямат средства за такива, и се стремят да учат. И успеваемостта им е висока.

 

Мария Семерджиева, началник на РУО-Смолян: Децата не са преписвали, имат стабилни резултати

От 2008 година това училище има стабилни резултати на ДЗИ по биология и здравно образование както по отношение на успеваемостта, така и по големия брой ученици, които се явяват по този предмет. Възпитаниците от училището в последните десетина години масово участват в олимпиади по биология и химия. През учебната 2017/2018 г. на общински кръг на олимпиадата по биология са се явили 27 ученици, като за областен кръг са се класирали и явили 9 ученици, от които трима са заели първите места в три от четирите възрастови групи. 

Завършващият през тази учебна година випуск за пръв път от години насам има много добри и отлични резултати като цяло. Предвиденият час за консултации по биология и ЗО е посещаван групово от учениците, възнамеряващи да се явяват на втори ДЗИ по биология и здравно образование, което също е допринесло за издигане на равнището на подготовката им.  

Учителката по биология е провела два пъти през годината пробни зрелостни изпити. Седем ученици от явилите се на ДЗИ по биология ще се явяват на приемен изпит по биология във висши училища, което предопределя високата им мотивация за отлична подготовка.  

Учителката по биология и ЗО Даниела Куцева е опитен преподавател с висше образование - бакалавър с 23 години педагогически стаж само в това училище. Притежава IV ПКС от 2017 г. Няколкото тематични и текущи проверки на нейната работа през този 20-годишен период, извършени от ст. експерт по ПНЕ в РУО-Смолян, са показали високата <210> мотивация за самоусъвършенстване и желанието <210> за допълнителна работа по предмета с учениците.

Становището на повечето ученици от училището, явили се на ДЗИ по биология и ЗО, е, че тестът тази година е бил сравнително по-лесен, отколкото вариантите от всички предишни години, които те са решавали при подготовката си за явяване на матура.  

Детайлният анализ на записите от видеокамерите, направен в РУО-Смолян, не установи извършвани опити за преписване от учениците в училището. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?