Следвайте ни

Кафето в Пещера - със стихове и картини на местни творци

На плажа посрещат почиващите с книги, някои от които дарени от авторите

Ако сте в Пещера и се отбиете на кафе в някои от популярните в града заведения, ще ви поднесат и късметче. Не пропускайте обаче да го прочетете, защото на листчето няма да видите баналното „Любов“, „Пари“ и така нататък, което обикновено съдържат лъснатите шарени свитъци, с които сме свикнали да ни даруват другаде. С тези в Пещера ще се докоснете до творчеството на местни поети и картини на малки художници от града.

 

Креативната изненада е по идея на градското читалище „Развитие“ и по-точно на една от инициативните библиотекарки ​- Богдана Сиракова. Всъщност предисторията е в друга осъществена идея от началото на август - тогава библиотеката започва акцията „Лятото тича по плажа“, като предоставя в местния плувен комплекс книги за посетителите, също на автори от града и общината - Николай Илчевски, Мартин Ралчевски, Явор Перфанов, Даян Шаер, Георги Връбчев, Николина Барбутева, Миглена Хаджипенчева. Някои издания са дарени за инициативата.

 

Собственикът на плажа Стоян Аргиров прегръща идеята, а днес тя вече се радва на все по-жив интерес.

 

Редом с тях на цветни листове хартия хората могат да прочетат или видят творби на съвременни български поети и писатели. Именно оттам тръгват и иновативните късметчета, появили се по кафенетата двайсетина дни по-късно. Всъщност те са доста по-големи от обичайните разновидности, а инициаторите ги наричат много точно „литературни флаери“. Първоначално те са ламинирани страници със съвременни творби, но много скоро клиентите толкова ги харесват, че искат да ги притежават. Така се стига до отпечатването на 10 000 копия от картини и стихове, вече подарявани с топлите напитки.

 

Най-интересното е, че в различните заведения може да се срещнете с творчеството на различни автори. Осем популярни заведения участват в просветната акция, целяща насърчаване на четенето, като всяко от тях представя своя група от по няколко поети, писатели, малки художници.

 

Естествено продължение на креативната акция на библиотеката е и новото издание на популярната вече далеч извън пределите на Пещера фейсбук игра "Възрожденско приключение". Организаторката Мария Джуркова отново пали любопитството на аудиторията с видео загадки, този път по произведения на местни автори. Част от участниците, дали правилни отговори, печелят книги, също написани от пещерски поети и писатели. Традиционната финална голяма награда пък ще бъде ваучер за туристическа услуга по избор.

 

Междувременно дойде и още една добр​а новина - със събраните от предишното "Възрожденско приключение" средства са купени тест ленти за членуващите в Клуба на диабетиците в Пещера.

Снимки - https://e-peshtera.com

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?