49
Следвайте ни

Качват първите фотоволтаици по покривите в Смолян

viber icon

Пилотни инсталации са напът да превърнат няколко зони в Смолян в енергийно позитивни и въглеродно неутрални. Това е възможно с реализацията на проекта Positive City Excahange, който се изпълнява от Енергийна агенция-Пловдив и пилотните общини Видин и Смолян.

Проектът е иновативен за България и предвижда създаване на т.нар. оne-stop-shop (обслужване на едно гише) за саниране на жилищни сгради. Структурите „едно гише“ събират заедно заинтересовани страни - местни и национални власти, финансиращи институции, експерти, извършващи енергийни и конструктивни обследвания на сгради, архитекти, строителни фирми, собственици на жилища/сгради, сдружения на собственици и др., обясни инж. Милена Агопян, експерт в Енергийна агенция-Пловдив. Идеята е да бъдат сформирани центрове, които да предоставят интегрирана услуга на гражданите. Проектът е 3-годишен и е финансиран по програмата „Хоризонт 2020“ с водещ партньор община Падова, Италия.

Зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев съобщи по време на срещата, че тази добра практика вече се прилага в сгради в културен комплекс: музеи, библиотека, галерия - и в спортния комплекс - басейни, спортни зали в родопския град. Целта е върху въпросните сгради да се разположат фотоволтаични панели, които да произвеждат еленергия, която после да се използва за нуждите на съответната сграда, както и да се върже към цялата мрежа на района в бъдеще.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бесен

Бесен

03.12.2021 | 03:46

Цигания до шия и усвояване на едни парички от една инвестиция която се избива точно или на самия праг на ресурса на панелите т.е има няма 5г аванта докато не станат жълти пари тези системи се губи смисъла пт тях някъде да сте видяли подобна грозотия в тирол швейцарските и немските алпийски градове аз поне не съм видял или ако се прави то е в низината и от там се захранва нагоре кадето е необходимо само в бг обратно и после туристи чакаме да се похвалим колко сме еко и колко зелени е няма да ги впечатлим и да не се чудим що не идват кво да гледат панели не не те си имат в повече и им е писнало от тях всеки ден ги виждат навсякъде по покривите.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?