71

Жителите на село Брезе готвят протестен митинг в Девин

Жителите на село Брезе се готвят за протест в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Това съобщи кметът на селото, Ирина Кочовска.

Недоволството на хората от девинското село започна в началото на годината. В началото на февруари Кочовска заяви, че с жителите на Брезе се готвят за блокада на пътя, заради това, че няма никакви заделени средства в капиталовия списък на община Девин за тази година за родното им място.

"Тогава стопирахме протестите, защото от общината обещаха до края на март да вкарат проектите ни за водопровод и пътища и да се отпуснат пари до лятото да се направи пътят до гробищата, но няма нищо свършено от това. Канализацията ни е под всякаква критика и при всеки по-силен дъжд се наводняват 5-6 къщи в селото и то с обратна вода“, разказа Кочовска.

Тя е извикала на място комисия по бедствия, шефа на БКС и специалисти от общината, за да изпратят машини и работници за седмица докато не оправят всичко.

"Имаше машини и работници ден и половина, разкопаха на три места, не го довършиха и си тръгнаха. Проблемите стоят до един без никакво решение и затова решихме че няма как да търпим повече и да чакаме. Опитахме всичко, не се получава и сега ще опитаме с митинг шествие в Девин“, каза Кочовска.

Припомняме, че през септември 2021 г. от Брезе обявиха протестна готовност заради безводие. Според местните, всички институции и политици са ги лъгали години наред, че ще решат проблема с питейната вода, и продължават да ги лъжат.

 Според тогавашният кмет на селото Румен Билянов проблемът с водата е от 2016 г. Много проблемни са довеждащия водопровод и вътрешната водопреносна мрежа в Брезе. „Не е че няма вода, водохващанията са много, събира се дебит от 10 л/с, обаче в селото влиза едва 1 л/с. Довеждащата водопроводна мрежа е проблем, а вътрешната водопроводна мрежа е компрометирана изцяло.

 Имаме направен проект от община Девин. Възлагането по него не се осъществи, заради липса на средства. Водопроводната мрежа в селото е от 1979 -1981 г. Лично съм участвал в прокарването й. Проблемът е, че водопровода е с метални тръби, които са изгнили. Като протестираме водата се изследва и все излиза, че е годна. Но за нас не е годна, тъй като погледнем водоемите – те са пълни с кал и ръжда. Има навсякъде подземни аварии, които разпиляват водата. Иначе потреблението на вода в селото не е толкова голямо.

Излъгаха ни с подмяна на водопровода, излъгаха ни съответно и с подмяна на пътната мрежа, която е разбита тотално от големите камиони на дърводобивните фирми. Готови сме за протести, но защо да ги правим, като се иска всъщност много малко – да си одобрят проекта и да го изпълнят. Защото в момента няма как да се живее. 1 лев не се влага в това село, на две нови крушки се радваме“, каза тогава Билянов.

Сегашният кмет на селото заяви, че е получила уверението от инж. Георги Василев-управител на ВИК за Област Смолян, че до месец ще започне ремонт по довеждащата водопроводна мрежа. Тази година са планирани най-належащите места, а догодина ще се работи по останалите. Всяка година ВИК Смолян може да отпуска средства и за нас и поетапно да се поднови изцяло довеждащия водопровод, заявил Василев.

Учудвам, че жителите на село Брезе се подготвят за протест, каза кметът на община Девин, Здравко Иванов. "Хората на Брезе присъстваха и на публичното обсъждане на бюджета и позицията на общината не се е променила. С оглед на това, че проблемите на Брезе са големи, ние започнахме първо от проектирането и вече имаме издадено разрешително за строеж да вътрешната водопреносна мрежа. Възложили сме и чакаме да ни представят проект за общинския път, който свързва селото с републиканския път. В момента се проектира довеждащия водопровод и най-късно есента ще бъде готов. Правим проект за разширение на банята“, каза Иванов.

Той заявява, че всичко това е било обяснено на хората, но нещата не стават с магическа пръчка, а се изпълняват едно по едно. "Първо трябва да проектираме и след това разбира се ще търсим възможности за финансиране, както е и за другите населени места в община. Частично на места сме намерили, но и там не сме разрешили всички проблеми. Имаме 16 населени места в община Девин и във всяко едно от тях се опитваме, с оглед възможностите ни, да им разрешаваме проблемите. Успяхме частично на някои от населените места да осигурим финансиране за подмяна на водопроводи, надявам се сега след като имаме разрешително за строеж и за Брезе и за техния водопровод да намерим финансиране и той да бъде подменен“, поясни Иванов.  

Той подчерта, че ще бъде най-щастлив ако реши някой от проблемите на Брезе, защото в селото след 1990 г. почти няма инвестиции. "Там наистина още от първия мандат като кмет видях болката и тъгата в очите на хората и това ме мотивира да търсим възможности да започнем да проектираме, за да им решаваме проблемите. В момента в нашия мандат – предишния и настоящия, полагаме усилия, а хората започват да се бунтуват, че идва ли не нищо не правим, а ние сме единствения екип, който мисли за техните проблеми. Това не е логично. Надявам се хората да разберат, че действително мислим за тях и че не трябва да се прави политика на гърба и болката на хората“, каза още кметът на Девин.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?