Следвайте ни

Жена приета със съмнения за коронавирус в Инфекциозното в Смолян

viber icon

"В Регионалната здравна испекция не са получавани официални данни за завърнали се хора в областта от Китай и Италия. Вчера следобяд имаше обаждане от Центъра за спешна медицинска помощ, за жена, която се е завърнала от Северна Италия преди 12 дни и е проявила симптоми като повишена тепмература и отпадналост. Насочена е от личния си лекар да бъде транспортирана в Инфекциозно отделение в Смолян. Тя е приета с леко изразена вирусна инфекция, през нощта се е чувствала добре и днес няма проява на инфекциозни симптоми, което показва че жената е клинично здрава. Нашата преценка е, че е било малко пресилено приемането й в отделението.

Но пък от друга страна този случай е показателен къде може да се греши и ще бъде обърнато внимание на личните лекари по задълбочено да правят преценка на обстоятелствата около всеки един пациент, завърнал се от Италия и Китай и проявените симптоми от него, както и спазването на алгоритъма, който е предоставен на личните лекари за такива случаи", каза директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева на първото заседание на новосформирания областен Щаб за ограничаване на коноравируса в Смолян.


От жената ще се вземат проби за проверка за коронавирус в Националната референтна лаборатория, но в момента тя с резултати на клинично здрава, посочи д-р Кубатева. 


Щабът е решил на ГКПП - Златоград да се осъществява граничен контрол на влизащите в страната, които ще попълват анкета за това от къде идват, имат ли оплаквания и данни за техния личен лекар. Тези карти ще се събират в РЗИ, за да се отделят анкетите на хора, които идват от държави с потенциална заплаха - Китай и Италия. 


За джипитата и лечебните заведения Щабът е приел да влязат в сила стриктни указания за спазване на алгоритъма за поведение при съмнителен случай на коронавирус. 


Д-р Кубатева посъветва гражданите да запазят спокойствие и да се предпазват като при грипна инфекция - да не пътуват в страни с установени случаи на коронавирус, да избягват публични събирания и контакти с болни, да спазват лична и битова хигиена, да предприемат мерки за засилване на имунната система и при първи сиптоми на инфекция да се свържат с личния си лекар.


Общините ще качат на своите сайтове мерките, които трябва да се спазват за предпазване на коронавирус.Мерките са препоръчителни и не се намира причина да се ограничава притока на туристи в Пампорово и за предстоящият Песпонеделник в с. Широка лъка. Лични предпазни средства в достатъчни количества има в лечебните заведения на територията на областта, има известен недостиг при личните лекари, но това ще се отстрани, каза областният управител Недялко Славов. 


До всички хотели в област Смолян са изпратени писма с инструкции как да се действа при случаи с болни туристи, във връзка с риска от появата на коронавирус, посочиха от Регионалната здравна инспекция. Хотелите са предупредени да насочват незабавно към лекар туристите, за които има съмнения, че са болни. Лечебните заведения в областта също са инструктирани и имат готовност да реагират в подобни случаи. 


"Има белези на паника сред населението, към момента не виждаме данни за такава. Разчитаме на осведомеността, която ще създаваме с информационния канал чрез медиите да се дава точна информация на хората и да няма излишна паника и психоза сред хората. Не виждаме основания за такава паника, хората трябва да бъдат абсолютно спокойни", каза областният управител Недялко Славов. 


От РУО - Смолян забраниха пътуванията на учители извън страната.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?