Следвайте ни

Изверг закла изгората си пред детето й

Живко Запрянов живеел с жертвата Боряна, изпивал й надниците и я пребивал от бой

34-годишният Живко Запрянов влиза в затвора за 12 години и 8 месеца заради убийство по особено жесток и мъчителен начин на изгората си Боряна Иванова.  Изтърпяването на наказанието ще започне при първоначален строг режим. Това реши Хасковският окръжен съд.

Делото се гледа по съкратеното производство, след като Запрянов призна фактите и доказателствата в обвинителния акт. Така по закон Темида е длъжна да намали с 1/3 наказанието.

Живко Запрянов заклал  Боряна Иванова в харманлийското село Браница, след като предишната нощ изпил надницата й. Това стана на 2 май миналата година.

Боряна Иванова и Живко Запрянов започнали да живеят на семейни начала през 2012 година. При тях било и едно от децата , другото го отглеждала майка.

Боряна работела на частно при различни земеделски стопани, а Живко се пазарял от време на време да помага при отглеждане на животни. Алкохолът му бил слабост и често посягал към чашката. Питиетата го правили агресивен. Предизвиквал разправии на публични места. Често пердашил и Боряна, но конфликтите им не били продължителни. При подобен скандал между двамата през януари 2018-а тя напуснала семейното жилище, ала след кратко време се върнала при Живко.


Вечерта на 30 април м.г. Запрянов пак се напил в селския хоремаг. Започнал да влиза в разправии и скандали с други клиенти и с продавачката, която заплашил, че ще я спука от бой.  Щом се прибрал след 20 часа вкъщи, между него и изгората му избухнал скандал. Младата жена се възмутила, че Живко взел и похарчил надницата , заработена през деня в усърдната работа на полето. „Изпи парите, с които щях да правя вноска по кредита ни”, скарала се тя на натряскания до козирката мъж. Той пък се разпсувал, ударил я и натирил по бельо навън от къщата им.

Към 23,30 часа полуголата млада жена заедно със сина си отишла в дома на съседи. Споделила им, че нейният хубостник пак я набил, и помолила да остане да пренощуват с детето си. Домакинята ги съжалила и ги приела.


На следващата сутрин Боряна  не отишла на работа и останала в къщата на комшиите. Към 20 часа Живко отишъл там и започнал да кандърдисва половинката си да се прибере при него. „Няма да си дойда! Писна ми да ме тормозиш!”, отговорила Боряна.

На 2 май сутринта Иванова отишла на работа с друга своя съселянка. Двете започнали да садят арпаджик в покрайнините на селото.

Междувременно Живко отскочил до Харманли, за да си купи работни дрехи. Като се върнал в Браница, се видял с 8-годишния син на изгората си. Двамата си поговорили и детето споделило, че иска да се приберат с майка му при него.

Тогава Живко решил да отидат на нивата, където работи Боряна. Взел от дома си кухненски нож и го сложил в джоба. По пътя заварил отключен джипа на собственика на нивата, с който возел работниците си, качили се в колата с момченцето и отпрашил към къра. Малко преди да стигнат на нивата, джипът закъсал в дере. Запрянов го изоставил и заедно с детето продължили пеша. Когато стигнали на мястото, Живко отишъл при тракторист и поискал да изтеглят с него колата. Човекът се съгласил, качил мъжа и детето в кабината и тръгнали  към края на нивата, където била Боряна и другата работничка.


Спрели до тях и момчето и Живко слезли от кабината. Той се приближил в гръб към изгората си и извадил ножа. Пред стъписаните погледи на детето и другите двама свидетели мъжът съборил Боряна на земята и започнал да се опитва да я прободе в гърдите, като крещял, че ще я убие. Боряна се съпротивлявала и викала за помощ. Трактористът помъчил да вземе ножа от разбеснелия се нападател, но не успял. Запрянов го изблъскал и му казал, че ще го удари. В този момент се намесила и другата свидетелка, ала и тя не могла да изтръгне ножа.

Жертвата успяла да се отскубне и побягнала. През това време трактористът потеглил заедно с другата работничка, за да вика помощ от селото, защото нямали телефони в себе си.

В същото време Запрянов тичал след жена си, а зад тях ги следвало 8-годишното момченце.  Боряна се спънала и паднала, убиецът я настигнал и започнал да я дупчи с ножа в гърба, гърдите, корема и бедрата. В началото жената се опитвала да се съпротивлява, викала за помощ, молела се, ала от кръвозагуба изпаднала в безсъзнание, а след това издъхнала.

Веднага след случилото се Живко се отправил към Браница заедно с ужасеното и плачещо дете, видяло убийството на майка си. Убиецът изхвърлил окървавения нож в крайпътните храсти.

Когато се прибрали у дома, се преоблякъл и се скрил у свой приятел. Междувременно полицаи със следово куче тръгнали да го дирят и след 4 часа го арестували.

От направената впоследствие съдебномедицинска експертиза станало ясно, че жертвата е наръгана 13 пъти.

От психиатрично-психологическото изследване на Запрянов станало ясно, че той е акцентуирана личност от афектно-възбудим кръг с антисоциална нагласа. Личностната структура се характеризирала с амбивертност, емоционална неуравновесеност, смесен темперамент с преобладаване на холеричните черти и склонност към правонарушения.

В деня на убийството бил напълно трезвен, спокоен, с ясно съзнание, контактен, адекватен и ориентиран. По това време е бил способен да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, категорични са експертите.

Личностното развитие и оформяне на личностната структура били протекли под силното влияние на социално-психологичната среда. Налице бил понижен самоконтрол, липса на специфични интереси, неподредена, хаотична насоченост, липса на адекватни умения за решаването на по-сложни проблеми в различни области на живота, без да се полагат активни усилия за подобряването му. Психологичните преживявания по време на извършване на убийството и след това не се отличавали с адекватната за случая дълбочина, изказал е формално разкаяние, без да е изпаднал в стресово състояние, гласи мнението на психиатрите.

"Много се извинявам, бях ядосан, съжалявам", каза пред съда 34-годишният Живко.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

Камен змияров

01.07.2019 | 20:45
1 0

Доживотна без право ,на замяна

Перикор Съдийски

29.06.2019 | 19:50
46 1

Бах мааму... Как може на такъв изрод да му дадеш 12 години затвор... Доживотна присъда или СМЪРТ. Такъв няма оправяне За него това е естествено поведение

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?