Следвайте ни

Израел подал сигнала срещу Рамбо от Орешник

Иван Пачелиев – Дюмона говорил цяла вечер на френски и руски в ареста

viber icon

Историята с Иван Пачелиев от село Орешник наподобява донякъде на филма „Рамбо: Първа кръв”. 35-годишният мъж от е роден в Стара Загора. От години обаче живее в тополовградското село.
Служил във Френския чуждестранен легион 5 г. и е участвал в мисии. Върнал се в Орешник през 2014-а. Започнал бизнес с дърва, но не му потръгнало и фалирал. Сега се води безработен. Заради службата му в легиона съселяните му го наричат Дюмона.

През декември от израелското посолство подали сигнал до нашите служби, че Пачелиев се свързал с тях под фалшива самоличност и поискал да осъществи контакт с посланика. Бил направил скица с много подробен план на синагогата в София. Така била образувана преписка в Софийската районна прокуратура за заплаха, а случаят поели от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

На 19-и т.м. трима служители на ГДБОП дошли в тополовградското селце. Свързали се с кметицата и тя ги отвела до къщата на Дюмона. Според полицията 35-годишният легионер

ги посрещнал въоръжен, 
насочил оръжие и стрелял

във въздуха. Бопаджиите си тръгнали и докладвали за станалото. Така бил мобилизиран огромен ресурс на МВР. На крак били вдигнати Специализираният отряд за борба с тероризма и другата елитна част на вътрешното министерство - „Кобра”. Заради профила на Иван командосите разработили внимателно план за задържането му. В операцията се включили общо 80 полицаи и жандармеристи.

Привечер на 20 февруари Пачелиев излязъл от къщата си и тръгнал да си купува кафе. На около 500 метра от дома си бил изненадан от спецчастите и го арестували. При задържането у него не било открито никакво оръжие, дори и нож.

Няколко дни в двора и жилището му течаха огледи, защото имало съмнение, че бил заложил бомбени капани. Тримата бопаджии докладвали, че след изстрелите Иван ги изпратил и с думите:

„Подготвил съм ви доста
изненади, ако припарите пак”

Съселяните на Пачелиев са изненадани от станалото. Те го описват като саможив, затворен, но и кротък.
Срещу Дюмона бяха повдигнати две обвинения – за заплаха на служебни лица и за притежаване на незаконно оръжие и взривни вещества. По първото предвиденото от Закона наказание е до 6 години затвор, а по второто – от 2 до 8 години решетки.
При претърсванията в къщата на Иван били открити 4 пушки, 3 гранати, взривател, барут, запалка за гранати и боеприпаси. Според справка от служба КОС на МВР, Пачелиев нямал разрешително за тези оръжия.
Пред разследващите пък Дюмона твърдял, че за оръжията има валидно разрешително, издадено от Франция, а гранатите били трофейни и обезвредени. Отказал да се подпише по протокола за повдигнатото му обвинение.
Странностите на Рамбо от с. Орешник продължили и в следствения арест на Ямбол, където бе задържан за 72 часа до разглеждането на мярката му за неотклонение от Тополовградския районен съд. Цяла вечер охраната го чувала как си говори на френски и руски в килията.

„Не съм заплашвал никого. На 19-и т. м. пред къщата ми спряха трима цивилни и се представиха за бопаджии. Помолих ги да се легитимират. Те ми показаха лична карта и шофьорска книжка.

Тогава вежливо ги помолих
да напуснат имота

ми“, каза в съдебната зала Дюмона. На другия ден, разказа той, отишъл за кафе и на около 500 метра от къщата му го арестували.
„Това бяха толкова истински полицаи, колкото вие сте истински журналисти”, бяха единствените думи на 35-годишния легионер към представителите на медиите, изпълнили кулоарите на съда.
Според прокуратурата обаче Иван е използвал оръжие и е стрелял. „Обвинен е в тежко умишлено престъпление и има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка“, пледира държавният обвинител Христо Джонджоров. Това бе възприето от Темида и районният съдия Милена Семерджиева наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на Иван Пачелиев. С разпореждане на съдия Семерджиева и на прокурора Джонджоров Дюмона бе пратен на лекар веднага след заседанието. Това се наложи, защото 35-годишният мъж

получил луксация
на левия лакът при
задържането му

от отряд „Кобра”. Иван бил прегледан в ямболската бърза помощ, Лекарите му предложили да наместят ставата, но трябвало да му поставят пълна упойка. Пачелиев отказал, въпреки големия оток. Той заявил, че не желае лечение по лични причини.
„Ще обжалвам пред окръжния съд в Ямбол наложената мярка за неотклонение "задържане под стража", наложена на подзащитния ми. Преди да се знае какво точно е обвинението, не следва да се налага най-тежката мярка за неотклонение. Ако бе насочил пушка и беше стрелял, смятате ли, че нямаше да улучи от 2-3 метра“, каза адвокат Митко Краев. Според него Иван трябва да е с мярка „гаранция” или „домашен арест”. Дали това искане ще бъде уважено, ще стане ясно утре. Тогава Дюмона ще застане пред Ямболския окръжен съд./Марица


Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?