Следвайте ни

Изграждат парк на родопската билка 

viber icon

В девинското село Триград ще бъде изграден единствен по рода си парк на родопската билка, съобщи Радост Чейрекова от организаторите.

Паркът е част от проект за иновативен принос за развитието на екотуризма и предприемачеството в областта на билкопроизводството.

Предвиждат се демонстрации на различни видове билкопроизводство - чайове, сокове, козметика, тинктури и други, както и провеждане на семинари и обучения от специалисти, които да подпомогнат младите предприемачи и съществуващи предприятия, занимаващи се с
билкопроизводство. Ще има и безплатен достъп до информация за подпомагане на билкопроизводството и екотуризма чрез средства от Фондовете на Европейския съюз, в специално създаден уеб сайт.

Проектът FLOREO се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел "Здравец" по Програмата ИНТЕРРЕГ Гърция - България - 2014-2020. 

Триград е известна туристическа дестинация, заради пещерите Дяволското гърло и Харамийска, както и заради Музея на мечката. Малко известно е, че в околностите му са едни от малкото останали естествени находища на мурсалския чай, наричан родопската виагра и билката на дълголетието. Местните са култивирали чая и го отглеждат за продажба и в градините си.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?