Следвайте ни

Изгоря къща на 125 години в Чепеларе СНИМКИ

В нея e живял книжовникът Стою Шишков.

viber icon

Къщата, в която е живял знаков за Родопите и Пловдив книжовник, изгоря тази нощ в Чепеларе. 
За пожара е подаден сигнал на тел. 112 около 1 ч. през нощта. Причината е възникнало късо съединение, съобщиха от полицията. Унищожен е покрива - 200 кв. м, домашно имущество и 300 кв. м мазилка. Пожарът е изгасен сутринта от два екипа огнеборци от Чепеларе и Пампорово. 
Къщата е строена през 1896 г. заедно с училището в родопския град. В нея е живял Стою Шишков  - български книжовник, фолклорист, етнограф, историк и благодетел. Основател е на Регионалния етнографски музей в Пловдив и Регионалния исторически музей в Смолян. Той е изследовател на миналото, фолклора и етнографията на българите християни и мохамедани в Родопите и Тракия и един от най-добрите познавачи на миналото, бита и културата им. Поставя началото на уникална за България краеведска издателска дейност.

На снимките: Къщата след пожара. Автор: Добри Добриков.

Къщата през 1900 г.  Автор: Крум Савов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?