Ивайловската капия – официално призната със сертификат
След десетилетия забрава пиперът, донесъл международна слава на Пазарджишко, се завръща
- 15:21, 09.10.2017
- 15:22, 09.10.2017
- 1299
- 0
Новият сорт пипер, по който в Опитната станция по поливно земеделие учени и агроспециалисти работят вече 12 години, е преминал успешно през изпитванията и е официално сертифициран. Предстои вписването му в Сортовата листа на България. С новината се похвали директорката на станцията доц. Христина Георгиева, която има водеща роля за възраждането на легендарните пиперки, донесли в недалечното минало международна слава на региона ни като производител.
Новият пипер е създаден на базата на семена от селища, където са били запазени – Росен, Исперихово и Ивайло. За да няма сърдити, е наречен на мястото, където е Опитната станция. Разработката е съвместна с Института по земеделски култури „Марица“ в Пловдив, за да е сигурно, че сортът ще продължи да се произвежда и ще се съхрани за в бъдеще, обяснява Георгиева.
Интересът към него е силен и сега, а научните работници са убедени, че ще продължи и занапред, защото качествата му са несравними с тези на модерните вносни конкуренти. Чушките са идеални за печене – плоски, широки 6-7 см, дълги до 14-17 см, двукамерни или трикамерни, със сухо вещество до 10% и стена с дебелина до 6 мм. Друго голямо преимущество е, че се белят лесно. А най-важното – ча са са здравословна бомба от витамини, минерали и естествени захари. За земеделците е важно още, че сортът е приспособен към тукашните метеорологични условия.
Подробности четете в утрешния брой на "Пазарджишка Марица".
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни