Ивайловската капия – официално призната със сертификат

След десетилетия забрава пиперът, донесъл международна слава на Пазарджишко, се завръща

 

Новият сорт пипер, по който в Опитната станция по поливно земеделие учени и агроспециалисти работят вече 12 години, е преминал успешно през изпитванията и е официално сертифициран. Предстои вписването му в Сортовата листа на България. С новината се похвали директорката на станцията доц. Христина Георгиева, която има водеща роля за възраждането на легендарните пиперки, донесли в недалечното минало международна слава на региона ни като производител.

Новият пипер е създаден на базата на семена от селища, където са били запазени – Росен, Исперихово и  Ивайло. За да няма сърдити, е наречен на мястото, където е Опитната станция. Разработката е съвместна с Института по земеделски култури „Марица“ в Пловдив, за да е сигурно, че сортът ще продължи да се произвежда и ще се съхрани за в бъдеще, обяснява Георгиева.

Интересът към него е силен и сега, а научните работници са убедени, че ще продължи и занапред, защото качествата му са несравними с тези на модерните вносни конкуренти. Чушките са идеални за печене – плоски, широки 6-7 см, дълги до 14-17 см, двукамерни или трикамерни, със сухо вещество до 10% и стена с дебелина до 6 мм. Друго голямо преимущество е, че се белят лесно. А най-важното – ча са са здравословна бомба от витамини, минерали и естествени захари. За земеделците е важно още, че сортът е приспособен към тукашните метеорологични условия.

Подробности четете в утрешния брой на "Пазарджишка Марица".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?