Следвайте ни

Обявен за мъртъв родопчанин възкръсна! Сега ще доказва, че е жив

viber icon

37-годишен мъж от маданското село Цирка трябва да доказва в съда, че е жив, след като е обявен преди месец и половина за мъртъв.

Ивайло Зотев заминал преди 11 години за работа в Шотландия. В период от около 10 години обаче въобще не се е обаждал на близките си. През това време обаче починал баща му. Роднините му в Цирка решили да изяснят статута му и поискали от властите да бъде проверен. След като не са открити никакви данни за Ивайло, със съдебно решение на Районния съд в Мадан той е обявен за мъртъв.

"Позвъни жена, която се представи за служител в българското посолство в Лондон. Обясни, че при нея е отишло някакво момче, за да поднови личните си документи, но в системата излиза, че е мъртъв", казва Фаик Зотев, братовчед на Ивайло и кметски наместник на селото. Зотев бил в момента на разговора с по-малкия брат на Ивайло - Слави. Двамата буквално били изумени от факта, че роднината им е жив. Повикали майка му Шефкие и тя да разговаря с мъртвия си по документи син.

"Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и много щастлива, че е жив", споделя 57-годишната Шефкие. От сина си разбрала, че работи в голям гъбарник и отговаря за качеството на продукцията. Не е семеен, купил си жилище. Изтекли са му обаче документите за самоличност и е необходимо да ги поднови. В Шотландия сега се легитимирал само с шофьорска книжка.

Ивайло заминал на гурбет към Острова през 2008 г. да работи в гъбарник. Спрял да звъни, след като кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион. Ивайло е завършил специалност "Национална сигурност" във Варненския свободен университет. Преди това е бил на студентска бригада в САЩ. При едно от последните обаждания казал, че не е приет, но го поканили да се яви следващата година. Зотеви смятали, че синът им е вече постъпил в Легиона и вероятно е на мисии по света и затова не ги търси.

Междувременно починал бащата на Ивайло - Матей. След смъртта му е трябвало да се установи кой е негов наследник. Фамилията поискала становище от властите какъв е статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия. "Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова", казва Фаик Зотев. С решение на съда в Мадан от 4 октомври т.г. е обявен за мъртъв. "Сега трябва да се води отново дело, че е жив, за да получи лични документи и да може да пътува и най-накрая да си дойде в Цирка. Проблема е, че ще отнеме сигурно много време заради съгласуването на документи между двете държави", казва Фаик.

"Никога не съм се съмнявала, че е жив, в сърцето си, независимо от документите. Една майка няма как да отпише детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим", казва Шефкие. Жената загубила освен съпруга си и брат си, и баща си в последните години. През това време по-малкият <210> син Слави получава тежка диагноза и претърпял 5 операции. Шефкие е асистент на петима възрастни хора по програма. Ивайло пък няма нито една снимка в родната си къща, тъй като не обичал публичност. Нямал в годините и профил в социалните мрежи.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?