71

Исторически ден за Смолянско: Стартираха дългоочакваните ремонти по пътя Смолян - Девин

Предстои и старта на обхода на Рудозем

Стартира дългоочаквания ремонт на първите три срутища по пътя Смолян - Девин, видя репортер на "Марица". "За тях има издадено разрешително за строеж. И по другите пропаднали участъци по пътя Смолян - Девин, включително и към село Триград, предстои да стартират ремонтите. Общо 12 участъка ще бъдат ремонтирани. Всеки ден сме се борили за ремонтите за тези участъци, и в АПИ и с постоянни разговори с ръководството на Областно пътно управление - Смолян. Предстои да стартира и обхода на Рудозем", каза областният управител на Смолян Захари Сираков.

Припомняме, че главният и единствен път, свързващ областния град с три общини - Девин, Борино и Доспат пропадна през декември 2021 г. по време на бедствието. Оттогава се говори за ремонти на пътя, но те така и не се случваха, въпреки че се очакваше всеки момент пътя да се откъсне и да остави без достъп до областна болница хората от трите общини.

Преди месец, за „Марица“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха подробно на въпросите свързани с ремонтите това лято по пътищата в Смолянска област. Тогава стана ясно, че в програмата за аварийни ремонти на Агенция "Пътна инфраструктура" за област Смолян са предвидени 5 обекта, по които предстои да бъдат извършвани укрепителни дейности през 2024 г. „През декември 2021 г. обилните валежи от дъжд и придошлите води на реките Арда и Широколъшка и снеготопенето в началото на 2022 г. нанесоха щети на отсечки от третокласната пътна мрежа. През 2022-2023 г. Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществени поръчки за избор на изпълнители, сключи договори и се разработиха проекти за извършване на укрепителните работи. Първият обект е за трайни, възстановителни и укрепителни дейности на републикански път III-866 Смолян - Стойките - Широка лъка - Девин в участъците при км 27+500, 34-и, 37-и, 47-и, 48-и и 50-и километър. За укрепителните дейности при 27-и и 47-и км на 28 март 2024 г. АПИ е внесла искане в МРРБ за одобряване на частичните работни проекти, като проектът е одобрен и е издадено Разрешение за строеж № РС-28/03.04.2024 г. от министъра на регионалното развитие и благоустройството. За отсечките при 34-и, 37-и, 48-и и 50-и км проектите предстои да бъдат утвърдени от АПИ. Предвижда се те да бъдат внесени в МРРБ до месец май за одобряване и издаване на разрешение за строеж. За изпълнение на укрепителните дейности е сключен договор с ДЗЗД БЛГ-2022. Стойността му е 1 138 920 лв. с ДДС. Средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за извършване на строително-монтажните дейности е 180 календарни дни.

Вторият обект предвижда ремонтни дейности на три подучастъка по третокласния път III-866 Смолян - Стойките - Широка Лъка - Девин при км 27+300, при 28-и и 41-и км. Компрометираните отсечки са при селата Водата и Брезе. За подучастъка при км 27+300 АПИ е внесла искане в МРРБ за одобряване на частичния работен проект в края на март, като проектът е одобрен и е издадено Разрешение за строеж № РС-27/03.04.2024 г. от министъра на регионалното развитие и благоустройството. За другите два подучастъка, частичните работни проекти предстои да бъдат утвърдени от АПИ и до края на май да бъдат внесени в МРРБ за одобрение и издаване на разрешение за строеж. За изпълнението на обекта е сключен договор с ДЗЗД БЛГ-2022. Стойността му е 708 000 лв. с ДДС, а срокът е 180 календарни дни.

В програмата на Агенцията са заложени още възстановителни и укрепителни работи на републикански път III-197 Борино - Тешел - Девин, в участъците при 78-и км и между 85-и и 86-и км. Предстои утвърждаване на частичните работни проекти за ремонт на всеки един от участъците, след което те ще бъдат внесени за одобрение и издаване на разрешение за строеж. Плановете са това да стане до месец май. Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е ДЗЗД БЛГ-2022, стойността на договора е 2 360 820 лв. с ДДС, а срокът е 180 календарни дни.

Предвидено е и изпълнението на трайни, възстановителни и укрепителни дейности при 18-и км на път III-8683 (Рудозем - Смолян) - Чокманово - Смилян - Кошница - Могилица - Арда - Горна Арда. Укрепителните дейности ще бъдат в участъка преди село Могилица. Отсечката е единствената пътна връзка на шестте населени места, през които преминава: Чокманово, Смилян, Могилица, Бяла река, Арда и Горна Арда. За обекта е изготвен частичен работен проект, който предстои да бъде утвърден от АПИ. Избраният изпълнител на проектирането и строителството е ДЗЗД ВИКТОРИ 2022. Стойността на договора е 136 800 лв. с ДДС, срокът за проектиране е 60 календарни дни, а на строително-монтажните дейности - 180 календарни дни.

Тази година се предвижда още възстановяване и укрепване по републикански път III-864 (Чепеларе - Соколовци) - Пампорово - Стойките в участъците при 6-и, 7-и и 10-и км. Предстои утвърждаване на частичните работни проекти за всеки един от участъците от АПИ и внасянето им за одобрение и издаване на разрешение за строеж от МРРБ.

Изпълнител на проектирането и строителството е ДЗЗД БЛГ-2022. Стойността на договора е 500 580 лв. с ДДС. Срокът за проектиране е 60 календарни дни, а за строителството - 180 календарни дни.

На снимките: По време на ремонтите движението по натоварения път ще се регулира със светофари.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 3 оценки
4/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?