1939

Интерактивна зала представя тракийски династичен център и забележителностите в Златоград

Нова интерактивна зала бе открита в Етнографския ареален комплекс в Златоград.  В залата се представя археологическата дейност и находките в тракийско селище край Бенковски, където се провеждат разкопки от около 20 години. Археолозите са открили гроб на тракийска принцеса, която е била обожествена, а още множество ценни предмети, като пръстен, монети, керамични съдове.

„Това са разкопки на няколко екипа. Първа започнах аз, след това продължиха  Любен Лещаков и доц .Здравко Димитров. Имаме представа за тракийски династичен център с крепостна стена, с храмове във него и едно погребение на принцеса от 4-3 -ти век и култа към нея. Всичко това е представено по един модерен начин, по последния писък на музейното дело. С модерните технологии виждаме  начина по който е погребана принцесата, олтарите, накити, монети. Ако бяха изложени във отделна витрина щеше да е обичайно. Сега се вижда целия обред“, каза при откриването й проф. Николай Овчаров.

В залата има  и интерактивен гид, който визуално представя всички интересни културно-исторически обекти в околностите на Златоград.
„Модерните изразни средства в музея позволяват по-широк кръг от хора, дори деца да се запознаят с не само с предметите и накитите, а как са се използвали“, заяви инж. Александър Митушев, създател на Етнографския ареален комплекс в града.

Заедно с откриването на залата в Златоград се състоя и кръгла маса за развитието на културно-историческия  туризъм. Участие взеха директори и представители на Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи на Велико Търново, Варна, Бургас, Смолян и Кърджали, кметовете на Златоград и Неделино, както и представители на Министерството на туризма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?