46

Инициатива на "Марица": Кампания за психично здраве тръгва в Смолянско

Включва гореща линия, безплатни прегледи и арттерапия за деца

Кампания за психично здраве, организирана от вестник "Марица", ще се проведе в Смолянско. Причината са зачестили случаи в последно време на хора в млада и средна възраст, които посегнаха на живота си, както и растящият брой жители на малките населени места, за които е нужна по-голяма подкрепа и лечение. 

Кампанията „Прегръдка за душата - Психотерапия навреме! Психологическа подкрепа за жителите от Смолянска област“, е посветена на Деня за спонтанни актове на доброта - 17 февруари. Тя включва гореща линия за безплатна психологическа подкрепа - от 17 до 19 февруари включително, прегледи в РЗИ-Смолян за безплатна психиатрична помощ - на 17 февруари и 20 февруари, и арттерапия за деца, която се организира с подкрепата на Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Смолян. Всички участници в кампанията - психолози, психиатри и художникът даряват труда си безвъзмездно за каузата. Кампанията е подкрепена и от дарители, пожелали анонимност.

Инициативата се подкрепя от ОД на МВР и РЗИ в Смолян, откъдето подготвиха специална брошура с практическа насоченост.

Кампанията ще завърши с дискусия в областната администрация в Смолян на 20 февруари. Целта й е да се набележат причините, проблемите, тенденциите и възможностите за превенция и подобряване на връзката между нуждаещи се от психологическа подкрепа и специалисти психолози и психиатри. Поканени са представители на институции и специалисти от всички сфери, които засягат проблемите на психичното здраве, правоохранителните и правораздавателните органи, местната власт, представители на НПО, културни институции и гражданското общество.

Гореща линия за безплатна психологическа подкрепа:

17 февруари

- 9.30 до 16.30 ч., тел. 0896615026, Дарина Гочева - хипнотерапевт, психосоматик, практикува метафизична анатомия, клиничен психолог.

- 16.30-19.00 ч., тел. 0888889341, Тодорка Манолевска - психолог-консултант в областта на медицинската психология, психология на личността и развитието, експерт при кризи и кризисни интервенции. Комплекс за социални услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания - Смолян.

18 февруари  - от 9.00 до 18 ч., тел. 0888247790, Валентин Вълев - ресурсен учител и клиничен психолог. 10 г. работа с  деца. 5 години работа с наркомани. Оказва съдействие за психологически изследвания за ТЕЛК, при деменция, деца със СОП, онкоболни. Подкрепа за личностно израстване, депресия, тревожност. Проблеми със зависимости.

19 февруари - от 9.00 до 15.00 ч., тел. 0898722037 Даниела Топова - психолог, социална приложна психология; съдебна психология; фамилно консултиране и терапия, редовен член на Дружеството на психолозите в България, вещо лице за съдебно-психологични експертизи. Работи като координатор и психолог в Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве към МБАЛ-Смолян.

Прегледи в РЗИ-Смолян - безплатна психиатрична помощ

17 февруари 2023 г. - 10.00 -15.00 ч. Д-р Никола Марков, психиатър

Д-р Марков е с над 30 години опит и професионални интереси в областта на биологични медикаментозни и немедикаментозни методи на лечение, работа в екип. Извършва диагностика и лечение на голям набор психични разстройства. Д-р Марков не преглежда деца. Завършва МУ-Пловдив през 1986 г. Своята специалност психиатрия придобива през 1990 г. Член на Българския лекарски съюз и Българската психиатрична асоциация. Участва в национални и международни конгреси и семинари по специалността. След дипломирането си през 1986 г. започва работа в Държавната психиатрична болница, с. Паталеница, след което постъпва в Центъра за психично здраве - Пловдив. Повече от 20 години има самостоятелна практика като специалист психиатър в Пловдив.

20 февруари 2023 г. - 10.00 -17.00 ч. Д-р Атанас Христов, психиатър

Д-р Христов завършва МУ-Пловдив. Има над 10-годишен стаж като психиатър. Придобил клиничен опит по специалността в ЦПЗ-Хасково и ДПБ-Пазарджик. Понастоящем работи предимно в амбулаторната практика. Има богат опит  и интереси в областта на психози, афективни и тревожни разстройства, психични разстройства на третата възраст,  зависимости, както и в изпитване на нови медикаменти в психиатрията. Споделя мнението, че ефективното лечение на психичните заболявания се базира на комплексен биологичен и психосоциален модел. В ежедневната си практика се придържа  към индивидуален подход спрямо пациента.

За записване за преглед при психиатрите: РЗИ-Смолян, тел. 0301/ 58930, от 13 до 16 февруари 2023 г. в работно време - от 8,30-12,30 ч. и 13,00-17,00 ч.

Арттерапия с художника Елена Мирчева - Забавно рисуване 

Ще се проведе на 17 февруари 2023 г. в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - Смолян,  в кв. Устово, от 10 часа и на 18 февруари 2023 г. от 10.30 часа, в Общностен център - кв. Каптажа. Провежда се с помощта на Аделина Фисинска от Младежко сдружение „Криле от светлина“. Заявка за участие на тел. 0889 82 50 23, художник Елена Мирчева.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?