46

Има ли опасност пожарите в Гърция да се прехвърлят през границата

Говори инж. Асен Карабов, ЮЦДП – Смолян

Няма опасност пожарите от гръцка страна да преминат през границата и да достигнат територията на Южноцентрално държавно предприятие. Това заяви пред „Марица“ заместник-директорът ЮЦДП – Смолян инж. Асен Карабов. „Има три огнища, две от тях са големи, едното е в близост до връх Вейката в района на Кирково, където и миналата година имаше пожар. Другото е в близост до златоградското село Кушла. И двете огнища обаче са на повече от 10 км от границата. Има пожар и в района на Ксанти, той е по-далеч и няколко била на планината, дерета и реки, самият релеф е естествена преграда пожара да стигне до границата“, каза инж. Карабов.

„Огънят е достатъчно далече, а посоката на вятъра е от север на юг, което пречи на огнените езици да се разраснат към българска територия“, посочи още инж. Карабов.

Той заяви, че няма нищо опасно край Крумовград, тъй като там огнището е много далеч от границата.  

Служители на държавните горски стопанства в Кирково, Крумовград и Златоград обхождат граничния терен, който е  труднодостъпен. Ситуацията се следи и през нощта. Като превантивни мерки се извършва подобряване на пътища за достъп, както и на такива, които да служат за преграда за огъня. „За момента обаче няма място за тревога, надяваме се гръцките колеги и противопожарни служби да успеят да овладеят ситуацията“, каза още заместник-директорът на ЮЦДП.

Той посочи, че на гръцките огнеборци помагат и от Европейската служба за борба с пожарите.

Снимка Aleksandropolis: Спасяването на възрастен мъж в село Аванта, в Александруполис. Градът е в състояние на бедствено положение, тъй като пети поред ден вчера бушуваше неконтролируем пожар. Снимка: ДИМИТРИС АЛЕКСОУДИС / APE-BE/Evros TaNea

Снимки от групата от гръцка страна до границата при Златоград Καιρικά Νέα Θράκης

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?