Следвайте ни

Идва "Жълто" за децата със специални потребности в три области

viber icon

Фондация „За Родопите“ реализира мащабен проект в 20 дневни центрове за деца със специални образователни потребности в три области.

Проектът „НЕ НА СТИГМАТА! Стимулиране на уязвима група деца чрез изкуство“ е иницииран от режисьора Петър Тодоров, актрисата Десислава Минчева и д-р Здравка Янева, детско-юношески психиатър, с участието на Здравка Пинева - ескперт-психолог. 

Проектът включва представянето на живо през юли на специализирания спектакъл за деца със специални образователни потребности „Жълто“ в 20 дневни центрове за деца и младежи с увреждания и центрове за обществена подкрепа в Смолянска, Кърджалийска и Хасковска области, с придружаваща интерактивна артистично-образователна работилница „Игра на сетивата“ на актрисата Десислава Минчева и режисьора Петър Тодоров след представлението.

Допълнително ще бъде проведен еднократен обучителен модул на тема „Изкуството-най-лесен път до сетивата“ за ресурсни учители и родители на деца със сензорно-интегративна дисфункция в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - Смолян със съдействието на директора на Центъра Таня Бошнакова. Модулът с възможност за дискусия ще бъде ръководен от д-р Здравка Янева, професионален лекар-специалист по психично здраве, работещ в София. Модулът ще бъде записан, дигитализиран и разпространен безплатно до дневните центрове, заедно с дигитален запис на спектакъла „Жълто“, съобщиха инициаторите.

Спектакълът и работилницата са адаптивни спрямо различните пространства и те ще бъдат проведени в 20 дневни центрове за деца и младежи с увреждания и центрове за обществена подкрепа в следните населени места - Смолян, Златоград, Неделино, Девин, Рудозем, Кърджали, Ардино, с. Добромирци, Момчилград, Хасково, Димитровград. 

"Децата със специални образователни потребности и техните семейства, специално в малките и средни населени места в отдалечените и труднодостъпни райони на страната, изпитват дълбоки затруднения със справянето със задачата за социализирането на тези деца от всякакво естество -липса на адекватна специализирана помощ, липса на досег до изкуство, до голяма степен и липса на средства за пътуване до големите центрове, където дейностите и специалистите за тях са концентрирани. 

Проектът „НЕ НА СТИГМАТА! Стимулиране на уязвима група деца чрез изкуство“ е новаторски и целият му екип дълбоко и ентусиазирано вярва в смисъла му и в необходимостта от неговата реализацията. В социален план, нуждата от подобна пилотна инициатива, специално в малките, средни и отдалечени от центъра населени места, е повече от назряла. Дневните центрове там са изолирани и недостигът от разнообразни висококачествени методи за терапия, както и липсата на достъп до изкуство, е ежедневие. Проектът ще предостави на децата обхванати от центровете, участващи в инициативата, безплатна възможност за досег до професионалното изкуство и за включване в работилница като терапевтичен метод, а на техните ресурсни учители и семейства - висококачествена специализирана помощ", посочи Десислава Минчева - Тодорова. 

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ чрез програмата „Социално ангажирани изкуства“

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?