Следвайте ни

И каба гайдите в Родопите замлъкнаха за празниците

viber icon

"Осем души от тези, които ни бяха заявили сватби за тази година и не отидохме да им свирим, се разведоха. Други ми звънят, бате, запиши ме за следващата година. Ами нали те женихме миналата?, питам. Ами аз пак, отговаря". Това разказва на шега Емил Узунски, ръководител на култовата "Виевска фолк група".

От 60 заявени участия за тази година оркестърът му е изпълнил едва две. Останалите паднали заради пандемията.

"От март месец нямаме никакви участия. Имахме 30 сватби заявени за тази година, някои от тях заради оркестъра ги отложиха за следващата, защото държат ние да им свирим. Други пък се разведоха. Младите много бързо се скарват и се разтурят. От 30 заявени участия на празници нито едно не изпълнихме. Хората пак звънят да правят заявки за следващата година, дано дойде хубавото време по-скоро", казва Узунски. 

Заради липсата на доходи от два месеца той се е принудил да започне "държавна работа" - сега е секретар на читалището в смолянското село Виево.

"Не съм работил така от времето на социализма, не ми е по сърце. 40 години сме на голямата сцена и изведнъж ни спря пътят. От 10 души оркестър 8 имаха друга работа, а ние с кларинетиста - не. Той започна охрана, за да се издържа", споделя Узунски.

Виевската фолк група има рекордните 43 официално издадени диска и почти не минаваше празник без нея в Родопите. Узунски казва, че тази година и видеоклипове, и нова музика не са записвали, но има готовност веднага да започнат записи, тъй като не спира да композира и нотира в пандемията.

"При нас няма помощ от държавата, ала гайдарите намират начин да се справят. Да се надяваме, че до пролетта всичко ще се оправи", каза гайдарят емблема Костадин Илчев, ръководител на оркестър "101 каба гайди".

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?