Следвайте ни

И Доспат обяви частично бедствено положение, ОБЗОР за обстановката в Смолянско

В региона паднаха за 24 часа месечни валежи.

viber icon

11 души от сем. Райчеви бяха спасени живи от отломките на срутилата се върху главите им в нощта срещу вторник къща на ул. "Младост" в Смолян. 7 деца и четирима възрастни бяха спасени от срутената къща на ромите. От няколко дневните порои скатът подгизнал и тя се срутила в дерето. Ако не са действали службите адекватно, можеше да има задушени хора под отломките, каза зам.-областният управител Андриян Петров.

"По първоначални данни затрупаните бяха 7 души. Екипи на пожарната, полицията и община Смолян веднага отидохме и извадихме първо двама възрастни и 7 деца, а от друга стая още двама възрастни, общо 11 души. Всички са транспортирани и прегледани в болницата от Спешна помощ и полицията", каза шефът на ОД на МВР - Смолян Николай Димов.

С данни, че са по-сериозно пострадали са 7-годишно дете и 50-годишна жена. Те са в Хирургичното отделение на МБАЛ- Смолян без опасност за живота. Двамата са с комоцио и множество наранявания по тялото. Детето е и с три счупени ребра. На адреса на къщата са регистрирани 19 души. Те са приютени при роднини. От община Смолян обявиха, че им търсят общинско жилище, като ще разговорят със семейството къде искат да бъдат настанени. 

За денонощие в Смолянско са паднали близо 80 л/кв. м. Реките в цялата област застрашително стигнаха нивата на преливане. Реката в доспатското село Барутин излезе от коритото си и наводни две къщи и склад на сем. Мантови. Първите етажи на къщите и склада са във вода, каза кметът на Барутин Красимир Мантов, чиято къща е сред наводнените. "Пострадали няма, има материални щети. Вдигнали сме хладилници, перални на горни етажи, но помещенията са пълни с вода", каза Мантов. Пожарната укрепваше речния бряг с чували с пясък и извършваше отводняване. Кметът на община Доспат Елин Радев обяви частично бедствено положение за наводнение в село Барутин и активирани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен, както и свлачище на ул. „Панорама“ в града. Има и наводнено помпено помещение на цех за играчки в промишлена зона на гр. Доспат.

Частично бедствено положение бе обявено и от кмета на община Мадан Фахри Молайсенов, заради затворени пътища за села и улици в града. Пороите са предизвикали пропадане на подпорни стени, заедно със земна маса и са затворили ул. "Туристическа" и ул. "Родопи". Затворени от пропадане на скатове бяха и общинските пътища с. Чурка – с. Ловци и пътя с. Шаренска – с. Крайна – с. Върба. В общината има нанесени щети на десетки места по пътната мрежа. „Прекъснат е достъпа до населените места и улици по основните пътища. Съществува реална невъзможност населението в тях, да бъде обслужвано с продукти от първа необходимост и при необходимост да се предостави спешна медицинска помощ“, каза Молайсенов. Той призова всички физически и юридически лица, разполагащи с подходяща техника, да се включат в разчистването на пътищата в общината.

В Смолян нивото на река Черна до обяд се бе вдигнало с 1 м и бе на 30 см от преливане. На много места в областния град и в селата Писаница, Требище има паднали камъни и земна маса. В с. Еленска се активира свлачище, от което има опасност да се срутят 3 къщи.


В село Оряховец, община Баните, също се срути подпорна стена. Яз. „Тошков чарк“ започна да прелива през преливника в община Девин. Там започна и контролирано изпускане на яз. „Цанков камък“ със 100 м3 в сек. С достатъчно обем е яз. Доспат, сочат данните на областната управа. Нивото на яз. Златоград бе 2,6 м под преливника до обяд, очаква се той да прелее през преливника на хвостохранилището с +25 см. 

В с. Средец, община Неделино, има паднала подпорна стена, но няма засегнати хора и имущество. В края на град Чепеларе, в посока Пловдив, се следи нивото на реката, тъй като има опасност от наводняване на къща. В с. Забърдо падна подпорна стена с дължина около 60 м. 
По много републикански пътища се разчистваха свлечени земни и скални маси, паднали камъни и дървета. По-големи свличания се разчистват по пътя Михалково-Кричим, до разклона за с.Осиково, както и по пътя Чокманово-Смилян-Арда. Продължава почистването на наноси по пътя Смолян-Девин и пътя Гоце Делчев-Доспат-Борино-Девин.

За отстраняване на щетите по републиканската пътна мрежа, ОПУ-Смолян е мобилизирало 32 машини. Междувременно валежа в Пампорово се обърна в сняг. А по пътя за курорта имаше закъсали през нощта три тира. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?