Следвайте ни

Художници нарисуваха забележителностите на Свиленград

viber icon

Художници нарисуваха красотите и забележителностите на Свиленград и региона. 27-те нови творби бяха направени на Четвъртия национален пленер „Нарисувани усещания”.

 

Изложбата бе открита в Арт галерията. Картините ще могат да се видят там до края на октомври.

 Събитието се провежда по случай Деня на Свиленград – 5 октомври.  Тази година в пленера участваха 10 художници от различни градове. Сред тях бяха известният акварелист Иван Додов, експресионистът и член на Съюза на българските художници Владимир Запрянов, Ася Аксентиева – текстилен дизайнер и живописец. Твориха още Марияна Чолева, Светла Тенева и Никола Станков. Мария Стоева, която е студентка в Художествената академия, както и местните художници Ивалина Кръстева-Недева, Елена Делибизова и Златомира Костова също участваха. 

Творците пресъздадоха върху платна своите виждания за стария мост на река Марица, средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, скалната църква в Михалич. Интересни са вариациите на 500-годишния каменен мост, който е изобразен в 10 различни начина, включително и кубистичен. Използвани са техниките акварел, сух пастел, акрил и др. 

Тази година участниците в пленера посетиха и съседния турски град Одрин, където рисуваха двете български църкви - „Св.Св. Константин и Елена” в чест на 10-годишнината от реставрирането й, и църквата „Св. Георги” по случай 10-годишнината на филиала на читалище „Просвета 1870”, който е открит към нея. На тези творби общината ще направи репродукции и ще ги дари на читалището в Одрин. 


Над 80 са вече картините в Художествения фонд на общината, нарисувани от гостуващите на Свиленград художници през последните 4 години от създаването на пленера. Следващата година при подходящ повод всички те ще бъдат изложени на открито на пешеходната част в центъра на града, за да могат много повече хора да им се любуват, съобщи заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?