49
Следвайте ни

Хотелиерите в Чепеларе на протест, 70% от обектите вече са затворени

viber icon

Хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе излязоха на протест днес с искане за промяна на мерките свързани със зеления сертификат. Митингът на площад Олимпийски беше организиран от сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в община Чепеларе, което е със 65 членове и дават хляб на 2000 души. В обхвата на общината влиза и голяма част от курорта Пампорово, в която има много хотелски обекти. От тях също участваха в протеста.

„Считаме, че наложените към момента мерки са дискриминационни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект. На първо място желаем да изразим подкрепа за въвеждането на „зеления сертификат", като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента“, заявиха протестиращите. Те излязоха и с протестна декларация, в която настояват на първо място за зелен сертификат да се признава и теста за антитела. 

„Към момента към 70% от обектите затвориха. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат". Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен. Настояваме изискванията за „зелен сертификат" да важат за всички. Изискването за „зелен сертификат" да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена" и „червена" зона. Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта“, заяви председателят на сдружението Съби Маданков. 

"Не може мерките да се налагат от днес за утре. За два дни как да реагираме да организираме начин на работа. Чия работа е да се убеди народа да се ваксинира? Европа въведе зелените сертификати, но там ваксинираните са минимум 60%, как да работят тези сертификати при 25% ваксинирано население? Кажете ни как да работим? Държавата си измива ръцете, че ни дава право да работим!", каза собственикът на семеен хотел със снек бар, Снежана Шокова. Тя заяви, че повечето колеги са в същото положение и има много голяма опасност от фалити, защото ще се загуби и качественият персонал с мерките.

Протестиращите заявиха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им ще се включат докрай в националния протест на бранша.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Гладен.БГ

Гладен.БГ

02.11.2021 | 12:12

Тия па не се наядоха!!!

Отговори
1 0
Бочката

Бочката

29.10.2021 | 17:23

Стига сте мрънкали бе сополи кога ядохте кебапчетата мълчахте а сега ревете все държавата та държавата.Дръжте се малко мъжки оправяйте се и без това не плащате данъци.Макар че то мъже не останаха според последните олимпийски игри добре че бяха жените да са ни живи и здрави.

Отговори
3 0
kato si pomislq

kato si pomislq

29.10.2021 | 13:16

за вси4ките 6еф4ета дето няма да могат да си карат джиповете и ми става. какво 6те е да трябва да работи6 като обикновените хора и да няма6 пари да оправи6 каиена?

Отговори
3 0
някои

някои

29.10.2021 | 13:09

няма да кара cayenna и G class тази зима а? как е 6еф4е?

Отговори
3 0
Нали исках те

Нали исках те

29.10.2021 | 13:01

Сертификат ти , ето ви ги . Хората няма да си увреждат здравето за да ви пълнят хотелите и ресторантите , в които е скъпотия и мизерия . Хак да ви е .

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?