49
Следвайте ни

Хотелиерите в Чепеларе искат признаване на теста за антитела

viber icon

От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в Чепеларе излязоха с протестна декларация, в която настояват за промяна на мерките, свързани със „зеления сертификат“. „Считаме, че наложените към момента мерки са дискриминационни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект. На първо място желаем да изразим подкрепа за въвеждането на „зеления сертификат", като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента“, се казва в декларацията.

От бранша настояват за издаване на „зелен сертификат" да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия, като отбелязват, че вече е създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат" да важи след поставянето на първа доза ваксина.

„Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат". Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен. Настояваме изискванията за „зелен сертификат" да важат за всички. Изискването за „зелен сертификат" да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена" и „червена" зона. Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта“, посочват от Сдружението.

Те настояват и за спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

„Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на „здравния сертификат", което от една страна ще доведе до добър здравен ефект, а от друга ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси. Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност да се включим общонационални протести действия, се заявява в декларацията подписана от председателя на сдружението Съби Маданков.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?