4020

Хора с дълъг опит в изборите от Смолянско настояват за образователен ценз за членовете на СИК

Дългогодишни членове на СИК настояват за образователен ценз за хората в изборните комисии.

Пълни с народ през цялата нощ и до 10 часа сутринта днес са фоайетата на областната администрация в Смолян, където се помещава РИК. Членове на избирателни комисии казаха, че чакат по 4.5 часа. Причините, според тях, са както по-големият обем на книжа за двата вида избори, но най-вече хора, които нямат нужния образователен ценз и подготовка, за да обработват изборни резултати по секциите.

„Много късно тръгнаха комисиите към РИК. Първата комисия, която приехме, пристигна към 22.30 ч. И факта, че са два протокола за два вида избори, може би, заради това малко по-бавно се случват нещата. А и има все същите елементарни грешки, които знаем от предходните избори, да не поставят чертички в празните квадратчета, както и да не поставят нула там, където няма гласове за партии и коалиции.“, каза председателят на РИК – Смолян Таня Светлинова.

Другите грешки, които откриват в протоколите на СИК, в Районната избирателна комисия, са в преференциите.

„Чакаме поради това, че в една секция бяха сложили хора, които изобщо не са за секционна избирателна комисия. Два автобуса чакаме една секция от трима души. Това беше най-големият проблем в Девин“, каза Валентин Татаров, председател на СИК № 9.

Той подчерта, че нищо не е затруднило изборния процес, освен неподготвени хора. „Не може да се слагат в секциите хора, които не са образовани. Трябва да се вземе някакво решение по този въпрос от ЦИК“, каза Татаров. Той, самият, се занимава с избори „откакто съществуват“.

Не ни е затруднило нищо, просто трябваше да се изчакаме едни други и се забавихме, каза и Виктория Керминова, член на СИК в секция № 20 в с. Старцево, община Златоград.

„Повече е работата, защото се попълват повече протоколи. Иначе нищо не ни затрудни, само машината ни изкара една празна бланка, друг проблем нямаше“,  каза Светла Василева от №11 в община Баните, които чакаха повече от 4 часа.

„Нямахме проблеми нито в броенето, нито в протоколите“, каза  и Реджеп Реджепов от секция №4 в село Късак, община Доспат. От неговата секция пристигнали около 3.30 ч. в РИК - Смолян, чакат от тогава, но твърдяха, че имали търпение за това.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?