Следвайте ни

Хапче срещу кризата: Завод показа, че чудото в пандемията е възможно

viber icon

В смолянския завод на „Арексим инженеринг“, наопаки на общите тенденции, отчитат ръст на работни места в пандемията. През април м.г. предприятието само за 12 дни реорганизира производството си и от компоненти за автомобилната, елетромеханичната и козметичната промишлености започна да произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти срещу COVID-19, като плановете бяха да се произвеждат до 200 хиляди броя на месец. Шлемовете са изцяло български патент и са създадени съвместно от Техническия университет в София и „Арексим инженеринг“. 

На старта на производството на място в завода пристигнаха да видят нововъденията премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

10 месеца по-късно от предприятието

отчитат ръст от поне 5 % на броя на работниците си.

"Причината е промяната в световен план на цялата верига на доставки от Далечния изток. Натискът върху нашето производство е огромен за увеличаване на обемите. Постоянно търсим работници, няма желаещи на пазара на труда. Има хора, които пробват и се отказват. Казват: Не е за нас производството. Или: Майка ми ми праща от Германия пари. Според мен безработица няма. Човек, който да иска да работи, може да си намери работа", коментира пред "Марица" собственикът на завода Кирил Асенов.

В предприятието се извозват с автобуси всеки ден работници от няколко общини в региона. Освен заплати те ползват преференции за храна и други екстри. Наплив от много желаещи обаче няма. Въпреки това ръст от заети в това производство има. Че има голямо търсене на работни места в заводи в Смолян, свързани с автомобилната индустрия, потвърждават и данните на Бюрото по труда.

"Секторите, в които има търсене и обявяване на свободни работни места в дирекция „Бюро по труда” по време на възникналата епидемична обстановка, са в сферата на производството, производство на елементи за автомобилостроенето, преработваща промишленост и услуги", каза Костадин Василев, директор на Бюрото по труда в Смолян, който е общински съветник и два мандата бе заместник-кмет на община Смолян.

В началото на пандемията той съобщи, че има 30% увеличение на безработните, спрямо година назад в Бюрото, което отговаря за три общини. Най-голям дял на освободените тогава бяха от хотелиерството и ресторантьорството. Част от тях бяха свързани с туризма, а напливът в началото на пандемията се дължеше и на факта, че преждевременно приключи зимният сезон в Пампорово и Мечи чал заради наложените мерки. Много от тези хора работят сезонно зимата в Пампорово, а лятото - на морето, но тази година много малко си намериха работа покрай плажовете.

Следващите сектори, който пратиха много хора на борсата, бяха търговията и ремонтът на автомобили. На Главната в Смолян магазини за дрехи, книжарници и други търговски обекти хлопнаха кепенците.

"Основно текучество на кадри се наблюдава в секторите хотелиерство и ресторантьорство предвид ограничителните мерки поради епидемията от COVID-19", каза Василев. Интересен факт е, че за разлика от София например, където се наблюдава текучество на чистачки, обслужващ персонал и учители в училища и детски градини в пандемията, в Смолянско няма никаква промяна в заетостта в образователната система.

"В малките населени места

който се хване на работа, гледа да се задържи

предвид малките възможности за заетост и нямаме никакви освободени места в пандемията за хигиенисти, помощен персонал или учители. На сайта на РУО на МОН сме създали банка кадри, в случай че се освободи работно място, но това е много рядко и е свързано с други причини, а не с пандемията", каза шефката на РУО на МОН Мария Семерджиева.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай