71

Градушката потроши покривите на десетки къщи в Маданско и Неделинско

Областната управа и общините обмислят как да подпомогнат най-пострадалите.

Смолянска област продължава да се възстановява от опустошителната градушка, която премина през почивните дни в региона. Общински комисии правят огледи и описват нанесените щети по земеделски площи, покриви на къщи и автомобили. Най-големият проблем, е, че хората масово не са застраховали имуществото си. От общините и Областната управа обмислят възможностите за подпомагане на най-засегнатите.

Половината от общините в Смолянско са засегнати от пороя и градушката. Най-пострадали са селища в общините Мадан, Неделино, Златоград, Девин и Смолян.

В община Мадан най-тежко е положението в село Галище, съобщи кметът Бисер Емилов.

„Падна градушка с големина на яйца и по-големи. Земеделската продукция е унищожена на 100 %, потрошени са покриви, стъкла на автомобили. Къща в Галище няма, която да не е пострадала, всички са с разрушени покриви. Една - две къщи само са застраховани. От общината ще се опитат да помогнат, сега решават какво могат да направят“, каза Емилов.

Хората са уплашени от преживяното и със собствени сили и средства се опитват постепенно да възстановят покриви и градини. Пенсионери казват, че не са виждали градушка в селото с такъв голям размер. Хората търсят възможност да се снабдят с по-евтини керемиди, тъй като за много от тях е трудно да ги платят, защото изчисляват, че ще са им нужни от 600 до 1000 лв.

В Неделинско най-тежка е ситуацията в село Оградна, каза кметът на община Неделино Боян Кехайов.

„На около 40 къщи част от керемидите на покривите са изпочупени. 12 автомобила имаме със счупени стъкла и на 90 % от селскостопанската продукция е унищожена. В останалите села също има поражения, но с по-малко щети. Пътищата за селата след пороя, тъй като са черно-насипни, са в ужасно състояние. В село Козарка водата от чешмите потече мътна и ще почистим кладенеца. В реката има и наноси, които пречат да влиза достатъчно вода в кладенеца към помпената станция. За селата Изгрев и Еленка има прекъсване на водопровода и затлачване на съоръжението към помпената станция“, каза Кехайов.

На извънредно заседание на ОбС в сряда се очаква с решение на местния парламент да бъдат подпомогнати най-пострадалите домакинства в Оградна, каза още Кехайов.

Областният управител Емил Хумчев заяви, че се обсъждат варианти да се помогне на най-пострадалите, след като стане ясен размерът на щетите в областта в цифри.  

„Пораженията са доста големи, за съжаление повечето хора не са застраховали имуществото си. Обсъждаме варианти за евентуално подпомагане. В областната дирекция „Земеделие“ също има много сигнали за щети. Много сигнали има и за повредени автомобили от градушката. Продължаваме огледите в доста от районите и предстои да обобщим какви са щетите в областта“, каза Хумчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?