Следвайте ни

"Горубсо-Мадан" ще търси руда в нови площи

viber icon

ГОРУБСО-Мадан започва проучване на два нови рудодобивни участъка. "Предстои подписването на договор за търсене и проучване на участъците "Бориева изток" и "Петровица-запад". Новите площи са почти 15 кв. км", съобщи изпълнителният директор на ​дружеството инж. Сергей Атанасов.

От рудодобивното предприятие очакват Министерството на икономиката да стартира процедурата по концесията за добив от ново находище - "Северна Петровица", или т.нар. Каралев дол.

Над 1 млн. тона руда има доказана в това находище, което за нас е достатъчно основание да тръгваме да работим там и съм убеден, че има перспектива за много повече руда, каза Атанасов.

В пандемията предприятието не само че не намалява хората, а се очаква да ги увеличи, ако концесията за добив от новото находище скоро стане факт.

"Със смяната на минния модел и навлизането на много нова техника под земята нуждата от хора намалява, но с новата концесия за добив това може да се регулира и даже да се взимат и нови миньори", каза Атанасов.

В предприятието не са освобождавали работници, нито са намалявали заплатите на персонала.

"Не само не сме свивали заплати, а напротив, през март т.г. отчитаме най-високи трудови възнаграждения от 2012 г. насам, средната миньорска заплата е над 2 хиляди лева", каза Атанасов. Предприятието продължава да е с най-много работници в Смолянска област - 880 души. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?