Следвайте ни

Горски искат отстрел на две стръвници, нападали животни и пчелини

viber icon

Пуснали сме документи до екоминистерството за разрешителни за отстрел на две мечки, които нанасят куп щети на домашни животни и пчелини, съобщи за "Марица" шефът на ДГС-Славейно Кръстю Узунов.

В района на банското село Сливка мечки са убили 5 животни само за месец май. Мечките унищожиха крави, телета и последно вчера и коза", каза Узунов. В района на селото има мечка с две малки мечета и голям мъжки мечок. Нападенията им зачестяват все повече.

В района на съседното село Давидково мъжки мечок напада предимно пчелни кошери. От горското са поискали министерството да разреши отстрела на две мечки - едната, която нанася щети в района на Баните и друга, която върлува в района на Смолян. Женски мечки не можем да отстрелваме, само мъжки мечоци, които нанасят щети, посочи Узунов.

През май екоинспекцията в Смолян е проверила 23 сигнала за щети от мечки в Смолянска област. При проверките са установени 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни.

Регистрираните  щети са на територията  на общините Девин (село Триград - 3 щети и село Гьоврен – 1 щета), Баните ( село Давидково – 3 щети, село Сливка – 5 щети ), Смолян (град Смолян – 4 щети, село Върбово-1 щета, село Широка лъка – 1, село Могилица – 1 ), Ардино (село Латинка – 1 щета и село Песнопой – 1 щета) , Борино (село Кожаре – 1 щета) и Лъки (село Белица – 1 щета).  При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Комисията е изготвила предложения за обезщетение на собствениците.
Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Мечо

Мечо

04.06.2020 | 00:55

Ако диваците с пушки бяха си направили труда да изнасят храна за мечките, нямаше те да нападат домашни животни. Гледайте им акъла, понеже убили няколко говеда и една коза са готови да затрият МЕЧКИ, общият брой на които в цяла България е около 300 броя. А говедата, заедно с ловджиите комплексари, са стотици хиляди.

Отговори
1 0
Мечо

Мечо

04.06.2020 | 00:43

Ей, не разбраха някои хора, какво е стръвница! Стръвница е само мечка, която е убила и се е хранила с човешко месо. Така се е НАСТЪРВИЛА! Мечките, които нападат домашни животни и кошери са........ГЛАДНИ МЕЧКИ! Те мечките с това се хранят в природата, с мед, растителна храна и понякога с животни-диви прасета, елени и други. Но с животни много рядко. Нима човека не го прави?! Що не трупаме хора тогава? Да убиеш мечка е диващина! Трябва да се наказва както убийство на човек, почти! Това са изчезващи животни и се нуждаят от абсолютна и пълна защита.

Отговори
1 0
Гост 2

Гост 2

02.06.2020 | 19:32

Абе да ви е*а майката бе, не стига че толкова малко такима животни са останали в България на свобода и веднага да се разстрелят....

Отговори
5 0
Гост

Гост

02.06.2020 | 08:14

Разбира се в България най-лесното и единсвено решение е разбира се веднага да се убие. То мн мозък за това не се изисква.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?