4020

Голям форум за климатолечението събира експерти от Европа в Пампорово

Конференция на тема “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе” ще се проведе от 4 до 6 юли в ПампоровоФорумът е посветен на 90-годишния юбилей на курорта. Той се организира от община Чепеларе в партньорство с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и “Пампорово” АД.

Програмата стартира с презентации по повод 90 години Пампорово и 60 години Чепеларе - история, настояще, бъдеще на основата на климатолечението. Темата ще модерира Даниела Сивенова от община Чепеларе, а Александра Цанкова от „Пампорово" АД ще разкаже историята на създаването на Пампорово като климатолечебен курорт и как той се развива в съвремието. За традициите в климатолечението ще говори д-р Татяна Ангелова. По темата „Приносът на интердисциплинарните екипи в процеса на здравна превенция, лечение, рехабилитация и поддържане на добро качество на живота в комбинация с климатолечение" , ще говорят лектори от Медицински Университет- Варна „Проф. Д-р Параскев Стоянов" - проф. Тодорка Костадинова, проф. Гергана Ненова и д-р Магдалена Близнакова.

Сред темите на форума са още: "Климатолечението - ползи за деца, тийнейджъри и възрастни" с модератор д-р Татяна Ангелова. По темата „Климатолечението - ползи за деца и тийнейджъри" ще говори д-р Захаринка Гочева, а чл.-кор. проф. Д-р Николай Цанков ще развие темата за „Високопланинска климатотерапия".

За климатолечението в Европа ще говорят д-р Сийка Кацарова, Чила Мезоси по темата "Ролята на климатолечебните курорти в Европа" и проф. д-р Ангела Шух - професор по медицинска климатология в университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. Тя ще акцентира на ролята на качеството в климатичните здравни курорти.

За ролята на движението и ползите от климатотерапията ще говорят лектори от Национална Спортна Академия „Васил Левски" - доц. Григорова-Петрова ще говори за пост-ковид синдрома и двигателната активност, доц. Димитрова – за дихателната рехабилитация при хронични бронхопулмонални заболявания и доц. Ангелчева – по темата „Климатотерапия в полза на възстановяване след прекаран Ковид-19"

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?