Следвайте ни

Гирлянди от ток и жици дебнат в Смолян

viber icon

Всяка зима снегът превръща в гирлянди висящите кабели над улиците в Смолян. Поетичната картинка, в която жиците могат да се разглеждат през прозореца като нотни петолиния, всъщност е заплаха. Натежелите от сняг проводници висят над улиците на педи от главите на минувачите. 

Знайни и незнайни доставчици на интернет, бивши кабелни телевизии, стари телефонни кабели, останали от едно време, "стригани" и наслагвани за какво ли не, висят над улиците, проникват през входове и тераси, спускат се по улици, лъкатушат по фасади и огради. Заради вечни аварии от дебел сняг след голямото бедствие през март 2015 г. от ЕВН инвестираха в прокарване на жиците под земята от Пампорово до Смолян и авариите в някои квартали на областния град намаляха. В други райони обаче проводниците останаха по улиците. При голям сняг цели стълбове падат по шосетата в Родопите, а жиците се късат или увисват застрашително почти до човешки бой. 

"Не е ясно какво ще пропадне на главата ти от тежкия сняг и коя жица има опасност да те убие на място. Като се откаже човек от услугата на даден оператор, кабелът в повечето случаи си остава", негодуват родопчани.  "За съжаление, като правим ремонт от Общината и като срежем кабели някъде, веднага се появяват недоволни. Много доставчици ги поставят нерегламентирано и не можеш да установиш коя жица на кого е. Обикновено ги окачват по стълбовете на уличното осветление, а като ги махнем, слагат нови. Всички новоизградени улици, които направихме, имат канални мрежи и спокойно тези кабели могат да влязат в тези канални мрежи, но операторите не го правят. Би следвало Комисията по регулиране на съобщенията да си влезе в ролята. Най-големият проблем е, че ги поставят нерегламентирано в най-високата част на стълбовете и при мокрите снегове се изпочупиха страшно много стълбове предни зими. Пълен ужас е с тези кабели", коментира пред "Марица" зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова.

Подобно е положението с кабелите и жиците и в много други населени места в региона. По улиците дебне опасност и от изоставени и ръждясали билбордове и рекламни табели на отдавна несъществуващи обекти. В областния град като паметници от години стоят и уличните телефони с монети и фонокарти. Днес никой не може да даде отговор чии са и защо не са махнати. Сега служат само на тинейджърите да се запознават с това какво е стационарен телефон и да разиграват сценки на тях. Редовно хората си блъскат и главите в изоставените остатъци от кабинките. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай