2374

​Гълъб на мира от военни каски „лети“ към Забърдо, за да не леят кръв братски народи

200-килограмова скулптура на гълъб, направен от военни каски, ще посреща от другия месец гостите на родопското село Забърдо, за да им напомня, че няма по-ценно нещо от мира.  

„Каските са средство за защита, а гълъбът е символ на мира, съчетавайки двете, искахме да заявим от селото нашата позиция против войната в Украйна. Имаме приятели и украинци, и руснаци, и то много. Не искаме братски народи да се противопоставят и да дават жертви, пролива се братска кръв, искаме мир“, казва кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

Негова е идеята да се направи нестандартният символ от военни каски. Дори лично отишъл до Ловеч, за да вземе 250 излезли от употреба военни каски за скулптурата, която си представял. Намерил ги при човек, който ги бил откупил за скрап.

Черпоков се спрял на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец да претвори идеята в действителност. 

„Това със сигурност е голямо предизвикателство - да направиш някаква форма от военни каски. Към 200 каски ги разрязах наполовина, те са от закалена стомана, много здрави, доста зор видях с рязането им. Всъщност каските са „перушината“ на гълъба, под тях има метална конструкция във формата на птицата, която „облякох“ с тези „пера““, казва Антон. Младият творец завърши преди броени дни внушителната фигура, чийто символ от векове - през Рим, Библията и Пикасо, е придобил гражданственост като най-силното послание за мир в световната история.

„Най-трудно беше да направя главата на гълъба. Винаги много внимавам в главите на скулптурите, защото там е акцентът, с който придобиват характер. Когато се получи, нататък е по-лесно“, казва Антон Урдажиев.

Постаментът за символа на мира вече е монтиран на входа на Забърдо

Той направил гълъба за около месец. Конструкцията се харесала на хората и докато каските били автентично зелени, но когато ги боядисал в бяло и поставил маслиновото клонче в клюна на птицата, хората започнали да му пишат, че се трогват от силното въздействие на вечния символ. Предстои петметровата птица да „полети“ с кран и камион към Забърдо.

„Като идея и като символ ми харесва начинът да се изрази чрез изкуството тази позиция на хората, защото изкуството винаги е това послание, което стига до най-много хора. Чисто технологично бях притеснен, формата на каските ми се виждаше трудна за работа, но се получи готино“, казва Антон. Докато ги рязал, видял че са автентични, използвани, на някои от тях пишело и името на хората, които са ги носили.

"С кмета на Чепеларе Боран Хаджиев взехме решение да създадем една атракция във връзка с войната между Русия и Украйна. Искаме да отправим силно послание за мир, така че да го чуе целият свят", заяви Валентин Черпоков. Колоритният родопски кмет, известен с нестандартните си атракции, сега търси начин да превози огромната скулптура от Елховец до входа на Забърдо, където се подготвя фундамент от бетон, на който гълъбът да бъде монтиран и завинаги да посреща с разперени крила гостите на селото, напомняйки им колко е важен мирът.

„В Родопите сме пример за мир, съжителстваме векове различни религии и си помагаме в трудните планински условия, живеем заедно и в разбирателство, тук е мястото на това послание, за да напомня, че родопчани са най-мирните хора, хора, които събират, а не разделят“, казва Черпоков. Той обясни, че средствата за изработването на нестандартния символ са събрани от спонсори - бизнесмени, приятели на Забърдо. 

Внушителната статуя кметът е решил да бъде поставена на входа на населеното място, за да може да се вижда от всички туристи и гости, които посещават родопското село. Огромният монумент се планира да бъде тържествено открит на Гергьовден, тъй като това е най-почитаният празник в Родопите от всички родопчани, независимо от религията им. За тогава Черпоков е предвидил да раздаде и курбан за здраве и берекет, за мир и радост на всички хора по земното кълбо. „Свети Георги да закриля всички ни и да донесе мир на планетата, той побеждава злото и е покровител на войниците“, казва родопският кмет. Той планира да покани всички държавни мъже, политици и кметове от различни партии за старта на вечния полет на гълъба.

Имало идеи символът на мира да бъде открит на 9 май, когато се чества Денят на Европа. Кметът обаче се безпокои, че датата съвпада с руския Ден на победата и може да бъде обвинен в пристрастие към нападателите на Украйна.

Заради десетките си атракции и инициативи през последните години, през миналата година Черпоков бе отличен за посланик на туризма, а кметство Забърдо бе отличено за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация.

Антон направи 400 кг мечок от 25 200 пирона

Антон Урдажиев стана известен последните години със спиращи дъха огромни метални скулптури, с които може да се гордее всеки площад. Миналата година той направи 400 кг мечок от 25 200 пирона. Фигурата му отне над 3 месеца работа. Мечокът е висок 2.70 м. Само пироните в него тежат 300 кг. Фигурата вече пази прекрасна хижа на открито в м. Хайдушки поляни в Родопите, като целта е пироните да ръждясат, за да се получи автентичният цвят на кафява мечка.

Наскоро Антон направи и внушителни фигури от дъб на трите маймуни, познати като "Не знам, не чух, не видях", които красят дворно място в Пловдив. Всяка от маймуните тежи 200 кг.

Желязна риба до реката показва пътя към работилницата на Антон

Антон вае в работилница във фамилната къща в родното си село Елховец. Приятелите на 36-годишния художник го откриват по негова скулптура на главния път. Преди няколко години Антон монтира желязна риба до реката и тя веднага се превърна в атракция на Елховец. Металната пластика служи за стоянка за срещи в селото и за своеобразна указателна табела накъде е работилницата на ефектния скулптор.

Бащата на твореца има бизнес в Пловдив

Антон поел пътя на художник от дете. И е "бяла лястовица" в рода, защото няма други художници във фамилията. Завършил е специалността "Скулптура" в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив и Художествената академия в София, специалност "Металопластика".

"Металопластиката пак е скулптура, но с по-алтернативни материали. Харесва ми какво правя. Може би никъде по света няма подобна техника като моята, въпреки че много хора изработват скулптури от метал. След като завърших, се прибрах в село, защото тук имам свободата да работя и условия за това. Нямаше да го правя, ако не бяха родителите ми, които са ми основните спонсори. Защото това, с което се занимавам, е лукс, и ако не са те твърдо да вярват в мен, няма да го има", казва художникът. Семейството има фирма за шофьорски курсове в Пловдив и в нея работят баща му, майка му и брат му. Те финансират творенията на Антон и го подкрепят да ги прави. В работилницата му се "раждат" внушителните по размер метални пластики на игуана, бухал, пчела с пчелна пита, феникс, омагьосан жабок, изработени от стотици малки парчета арматура. "Много е трудоемко. Скулптурата е уникална, защото няма как да бъде повторена. Няма как да извиеш по същия начин всяко парче арматура и да направиш абсолютно същите заварки. Частите са хиляди. На всяка се отдава внимание", казва Урдажиев.

Негова огромна пчела с пита краси рецепцията на петзвезден артхотел във Велинград. Масивни игуана, хамелеон, бухал и скакалец пък красят двора на частна къща на първа линия до морето в Лозенец. Митологичният му феникс посреща посетителите във фоайето на една от най-големите фирми за продажба на метали - "Метал М", в София.

"Всичките ми екстериорни пластики са вдъхновени от природата. Най-добрият източник на изкуство е природата. Желанието ми е градовете и селата да се украсяват по този начин, така че да има неща, които да радват хората, а не само да ходят с наведени глави и да мислят за проблеми. Да има повече неща, които да предизвикват добри емоции с естетика", казва Антон Урдажиев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
ZZ  "миротворци"

ZZ "миротворци"

17.04.2022 | 18:34

В Запорожье российские оккупанты похитили 16-летнего сына главы Запорожской РГА Олега Буряка. Об этом сообщил сам председатель Запорожской РГА в комментарии корреспонденту Укринформ. По предварительным данным, Олег Буряк заявил, что его 16-летнего сына россияне похитили на блокпосте в Васильевке. Юноша ехал в машине, которая двигалась в составе эвакуационной колонны из Мелитополя в Запорожье. "Это произошло 8 апреля в 11:22 на блокпосту в Васильевке. Мой 16-летний сын ехал в машине с двумя знакомыми женщинами и тремя малолетними детьми. Все ехали в Запорожье. Колонну автомобилей остановили российские военные и начали подходить к каждой чтобы проверить, кто и куда едет. Они увидели у моего сына телефон и вытащили его из машины", - сказал глава РГА. По словам очевидцев, авто держали на блокпосте три часа. После чего всех, кроме 16-летнего парня, отпустили. Знакомые рассказали, что умоляли отпустить Влада, но зря. "У них (военных - ред.) есть планшеты и они нашли, что я являюсь отцом парня. Все это время мы пытались решить вопрос самостоятельно, но не получилось", - добавил Буряк.

Отговори
2 3
Слава Україні❤️Братя   РОДОПИТЕ ПОДКРЕПЯТ СВОБОДНА УКРАЙНА!

Слава Україні❤️Братя РОДОПИТЕ ПОДКРЕПЯТ СВОБОДНА УКРАЙНА!

17.04.2022 | 18:26

Слава Україні❤️Братя РОДОПИТЕ ПОДКРЕПЯТ СВОБОДНА УКРАЙНА! ЗА ГЕНОЦИДЪТ, ИЗВЪРШВАН ОТ КРЕМЪЛСКИТЕ ФАШИZZСТИ - НЯМА ДА ИМА ДАВНОСТ!

Отговори
4 3
Да живее България и Слава на Украйна!

Да живее България и Слава на Украйна!

17.04.2022 | 18:25

Много поучително за родните политици интервю с Петро Порошенко: Дайте ни старите танкове, БТР-и, изтребители. По-добре да се биете с руснаците на украинска земя, а не в България Путин мрази нашия свят. Воювайки за Украйна, ние защитаваме Европа и България, категоричен е бившият президент Петро Порошенко Порошенко е роден в Болград и е отгледан сред много български приятели: „Дори сега малко разбирам български и, предвид ситуацията, имам много приятели от българското малцинство. Те носят оръжия в ръцете си. Приятелите ми в Болград сега защитават Украйна. За съжаление точно вчера един българин от Бесарабия бе убит от руснаци. Ние показахме неповторимо единство. Със сигурност ще победим и ще направим всичко възможно за бъдещо членство на Украйна в ЕС. Предлагам – няколко стотин километра са между България и Болград – може за 3-4 часа да стигнете и да посетите Болград, Бесарабия, да се насладите на красотата на природата и страната ни. Гордея се, че в училището, в което учех в, още в ранните му години са завършили редица български министър-председатели, първият кмет на София, председателят на БАН, директорът на Драматичния театър в София. Всички те – в моето училище в Болград. Това е просто символ на близостта ни и още един аргумент, че защитавайки Украйна, защитавате Болград, България, нашата цивилизация и нашите ценности. Много Ви благодаря! Благодаря ви за солидарността, за подкрепата. Изключително важно е за нас сега, защото приятел в нужда се познава. Да живее България и Слава на Украйна!”. https://offnews.bg/obshtestvo/dajte-ni-starite-tankove-btr-i-iztrebiteli-po-dobre-da-se-biete-s-r-774770.html

Отговори
4 2
17-04-2022 ЦВЕТНИЦА

17-04-2022 ЦВЕТНИЦА

17.04.2022 | 18:18

Най-малко петима цивилни са били убити от руски артилерийски и ракетен огън в източния украински град Харкiв... Ей ги ZZ "братята"...

Отговори
3 2
Слава Україні❤️Братя

Слава Україні❤️Братя

17.04.2022 | 18:11

РОДОПИТЕ ПОДКРЕПЯТ СВОБОДНА УКРАЙНА!

Отговори
4 2
Коментар

Коментар

17.04.2022 | 18:08

Благородно. И от кмета, и от скулптора.

Отговори
3 1
Брат с този ли? НИКОГА!

Брат с този ли? НИКОГА!

17.04.2022 | 17:52

https://faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/A/a_dugin.jpg

Отговори
2 3
"Братята"...ZZ"братя"...

"Братята"...ZZ"братя"...

17.04.2022 | 17:47

Иван, украински войник с прякор "Французинът", казва, че руските войски са били изненадани, когато са били подложени на обстрел. Те очаквали да ги покрещнат с хляб и сол – традиционен украински поздрав, но вместо това са посрещнати с "огън и меч". "Планът на Москва беше блицкриг. Когато нападнахме, бързо стана ад за тях. Някои изоставиха колите си и избягаха", добавя той и подчертава: "Ние познаваме местността. Те не знаеха как да се ориентират." Иван похвали своя командир, че е бил хладнокръвен под руски обстрел. Той каза, че е участвал в битката за Киев миналия месец около град Ирпин. "Бяхме подложени на огромен натиск. Ние, казаците, не падаме на колене за никого, освен за нашите майки и националното знаме. Това не е просто война за нашата независимост. Това е за европейските ценности", казва той. В атомната електроцентрала първоначалният персонал е работил 25 дни под руски надзор. След това четиридесет и пет доброволци ги заменят. Не всички могат да наблюдават нивата на радиация, защото войниците крадат компютърните им сървъри. Те взимат също така маси, мебели, микровълнови печки и униформи на служителите на Чернобил, казва Евхен Крамаренко, ръководител на държавната агенция в забранената зона. Крамаренко твърди, че войските са вдишвали радионуклиди, особено по време на физическа активност и копаенето на окопи. "Вярваме, че ще усетят последствията от радиацията, която са вдишали. Някои по-рано, други по-късно", казва той. "Това е първият път, когато светът вижда танкове в атомна електроцентрала." Повече от месец руснаците окупираха и селата около зоната. Петима от тях нахлуват в чифлика, където Юлия Михайленко, на 28 години, живее с майка си Зоя и дъщерите си, шестгодишната Кармила и едногодишната Злата, в Хочева. Жените се криели в гората няколко дни, премръзнали и гладни, докато едно от момичетата не се разболяло и вдигнало температура. Михайленко се прибрала вкъщи, за да вземе лекарства. Тя открила, че военнослужещите живеят там. Мъжете разбили входната й врата. "Къщата тънеше в бъркотия. Взеха всичко. Златото, моят лаптоп, флаш карти и всички наши съдове, включително тигана. Казах им: "Тук живеят деца. Защо направихте това?" Те изглеждаха малко виновни и се взираха в ботушите си. Срязаха и електрическия ни кабел.” "Бяхме много уплашени", казва тя. "Тогава, на 31 март, те внезапно си тръгнаха." Кремъл обяви, че изтегля силите си от района на Киев в подготовка за голяма офанзива на изток. Руснаците бяха настъпили от Чернобил чак до село Демидив. Те не можаха да отидат по-далеч. Когато напускат забранената зона, те взривяват няколко моста. Руските войници откарват и поток от откраднати украински превозни средства обратно в Беларус, както и собствена военна техника. Те взимат със себе си пленените национални гвардейци. "Не знаем къде са те", казва Крамаренко. Украинската ядрена агенция сега се опитва да изчисти щетите. Централата все още е без ток. Руснаците оставят кабели и мини, скрити сред радиоактивни дървета. Крамаренко казва, че петима от неговия персонал са били убити по време на битки в подразделения за териториална отбрана. Други са в "трудно" психологическо състояние, след като са били принудени да съжителстват със своите окупатори. В сряда белезите от бой бяха навсякъде. На километър от контролния пункт Дитятки трупът на изгоряла руска пехотна машина лежи на горския път. Думите "Слава на Украйна" са изрисувана отстрани с бели букви. Следи в пясъка и отрязани елхови клони отбелязваха мястото, където е паркирал екипажът му. Имаше руски дажби и празни бутилки.

Отговори
4 2
ГЕНОЦИДЪТ В БУЧА

ГЕНОЦИДЪТ В БУЧА

17.04.2022 | 17:41

У вас Царь, у нас — Демократия. Никогда мы не будем братьями!

Отговори
5 2
ГЕНОЦИДЪТ В БУЧА

ГЕНОЦИДЪТ В БУЧА

17.04.2022 | 17:40

Никогда мы не будем братьями! Ни по родине, ни по матери. Духа нет у вас быть свободными — нам не стать с вами даже сводными. Вы себя окрестили «старшими» — нам бы младшими, да не вашими. Вас так много, а, жаль, безликие. Вы огромные, мы — великие. А вы жмете… вы всё маетесь, своей завистью вы подавитесь. Воля — слово вам незнакомое, вы все с детства в цепи закованы. У вас дома «молчанье — золото», а у нас жгут коктейли Молотова, да, у нас в сердце кровь горячая, что ж вы нам за «родня» незрячая? А у нас всех глаза бесстрашные, без оружия мы опасные. Повзрослели и стали смелыми все у снайперов под прицелами. Нас каты на колени ставили — мы восстали и всё исправили. И зря прячутся крысы, молятся — они кровью своей умоются. Вам шлют новые указания — а у нас тут огни восстания. У вас Царь, у нас — Демократия. Никогда мы не будем братьями!

Отговори
5 2
Едно момиче я изпя навремето. Видя ми се грубо и безмилостно

Едно момиче я изпя навремето. Видя ми се грубо и безмилостно

17.04.2022 | 18:06

Сега разбирам, че е било истина.

Отговори
3 2
ГЕНОЦИДЪТ В БУЧА

ГЕНОЦИДЪТ В БУЧА

17.04.2022 | 18:09

А аз пък още тогава знаех, че е ИСТИНА! Няма как да изпееш такава песен..ако НЕ Е ИСТИНА! Песен, изпята от Душата и Сърцето...Дано сега и Вие сте прогледнали...

Отговори
3 2

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?