Следвайте ни

Фестът на кешкека весели българи и чужденци в Радилово

Фестивалът на кешкека ще весели за осма поредна година в Радилово и българи, и чужденци. Предстоящото издание на уникалния празник е на обичайната дата – 22 септември, съобщи Марена Вачкова, секретар на читалище „Зора-1903“, което е основен организатор с подкрепата на кметството в селото и Община Пещера. В последните години събитието привлича в Радилово и много гости, не само от цялата страна, но и отвъд пределите й. Сред основните участници пък не липсват и англичани – семейства, които отдавна са се вписали в местната общност и вече са по-българи от българите. 

Програмата в първия фестивален ден ще започне с демонстрация как се вари кешкек – точно в 8,00 сутринта. С ястието после ще бъдат почерпени всички гости. В 10,30 часа ще бъде представена легендата за кешкека. Следва тържествената част с поздравления от кметовете на селото-домакин и на община Пещера.

Всичко в програмата на откритата сцена е здраво свързано с бита на старите българи от селото. Концертът включва фолклор и представяне на обичаи, музикални и танцови умения от Радилово и гостуващи групи. Планирани са и демонстрации на мокро плъстене и иглонабиване с майсторките Ваня Терзиева и Красимира Карлова, работилничка за играчки от чорапи, както и народно веселие на площада.

Междувременно площадът през целия ден ще бъде изпъстрен от изложба-базар на храни, земеделски продукти, сувенири.

Атрактивният празник се осъществява със съдействието на Платформа АГОРА, местни фирми и семействата на новородените деца в селото.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?