4232

Фестивалът “Боровинкови нощи” предстои! Музика и танци под звездното небе!

На хижа Амбарица ще има и състезание по цепене на дърва

Фестивалът “Боровинкови нощи” се завръща с шестото си издание от 19 до 21 юли това лято. Той се организира от доброволци и стопанина на високопланинската хижа Амбарица, място с дългогодишна история и носител на награда за екологични практики. Тази година фестивалът очаква над хиляда гости, които ще се срещнат с български талантливи артисти чрез музика на живо, работилници за изкуства и танци, кино вечер под звездите и лагерен огън.

Събитието е с вход свободен, обявиха организаторите.

Nikeca, Cool Den, Tickle the Sage и Лютеница са българските музиканти, които ще озвучат поляните на над 1520 метра надморска височина. Те ще изпълнят авторски творби и импровизации в многообразие от стилове като рок, реге, хип-хоп, психеделичен рок и много други. В програмата ще се включи и емблематичното състезание по цепене на дърва, а посетителите ще бъдат обгрижени с вкусна домашна храна и авторски коктейли.

Основен приоритет на организаторите е насърчаването на активната отговорност към околната среда. Фестивалът спазва стриктни правила за опазване на природата, не се използват продукти за еднократна употреба и отпадъците се събират разделно. 

“При много хижи в България условията за пребиваване могат да бъдат подобрени с подкрепа на планинарската общност. С “Боровинкови нощи” се надяваме да срещнем още съмишленици, с които споделяме любов към природата и обща визия за бъдещето на хижа Амбарица. Хижата е труднодостъпна и ремонтните дейности изискват много време и ресурси, а тази година искаме да ремонтираме и фасадата на хижата.”, споделя Ема Гатева, единствен стопанин и управител на високопланинската хижа, както и част от организационния екип на фестивала.  

Разположена непосредствено до билото на Стара планина, хижа Амбарица няма автомобилен достъп и всички провизии се носят на кон. Гледката към връх Ботев и изобилието от боровинки в района създават неповторима атмосфера. Тази година емблематичният фестивал “Боровинкови нощи” празнува своя първи юбилей, а неговото осъществяване, както и поддръжката на хижата, са налице, благодарение на усилената работа на Ема и отдадения екип от доброволци. Осигуряването на добри условия в хижата са истинско предизвикателство, а за последните 10 години Амбарица се сдобива със слънчеви панели, баня с топла вода и бойлер на дърва, ръчно изработени пейки и маси в къта за отдих пред хижата, шарен интериор и екстериор и много други.

Автор на постера за събитието: Стефани Лалева.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?