Следвайте ни

Фен на Клинт Истууд снима уестърни в Пазарджишко

Уникален шанс: заснел кадри в Каубойското градче в Испания

viber icon

Страстен почитател на уестърните засне два свои филма и е напът да пусне трети. Сам финансира всичките си проекти и не търси отплата - прави ги за свое удоволствие и ги пуска в интернет за свободно гледане.  

Иван Божков е роден през 1968 година в Пазарджик. В момента живее в Капитан Димитриево. Работи в една от местните мебелни фабрики. Вдъхновение получава от любовта си към природата и конете, която има от дете. Образованието му не е свързано с кинематографията, а началото на интересното му начинание е доста романтично.  

„Преди около 20 години един ден приятел ми даде една своя кобила, която яздих от Пазарджик до Ракитово. Минавайки през гората на село Паталеница, бях впечатлен от красотата . В този момент ми се прииска някой да заснеме тази хубост, както и мен в ролята на волен ездач сред тази уникална зеленина.

Няколко дни по-късно споделих тези мои малки приключения и желанието да бъдат заснети с познат - треньор по конен спорт. Той веднага откликна - каза да намеря кой да снима, а той ще ми даде кон. Така се започна.  

Винаги съм бил голям почитател на уестърните. Сред любимите ми заглавия са „Златото на Макена“, „Великолепната седморка“, „Имало едно време на Запад“, Бледият ездач“, „Сбогом, Гринго“. Много харесвам Клинт Истууд.

При първите ми опити техниката не беше толкова усъвършенствана и лесна за монтаж, колкото е сега, но с повече старание се получаваше. Познавах две професионални ездачки от село Пищигово, които заснех в първия си филм - „Възмездие“, чрез тях организирахме и осигуряването на коне и още участници. Най-трудно беше намирането на артисти и гардероб, най-вече - автентични дрехи и аксесоари. За декор използвахме красиви местности на Цигов чарк, край Овчеполци и Добра вода, по поречието на Луда Яна.

За мое огромно удоволствие първият ми филм беше излъчен от тогавашната телевизия „КабелСат“ и това беше голяма награда за усилията ми.  

Смятах, че съм приключил с киното, но то явно не беше приключило с мен. Наложи се да отида на гурбет в Испания. Там се запознах с едно местно семейство. Имаха две великолепни кучета, порода Аляска Маламут. Изключително умни, а когато наблизо минеше линейка или пожарна, започваха да вият като вълци, усещайки, че нещо не е наред.  

Един ден, когато бях останал без работа и седях притеснен на вълнолома на пристанище Олива, изпитвайки носталгия към родината, отново чух този вой. И ме обзе идеята да заснема нов филм, като включа и кучетата, като дори ги виждах как вият на гроба на главния герой. Така започнах да пиша сценария за „Мъст“. Първата сцена започва именно с виещото на гроба четириного.  

Друг въздействащ момент са лешояди, също летящи над гроба на героя. За да ги заснема, съм ги преследвал 4 дни, катерейки се по скалите в планинска местност в Испания.  

Тогава случайно научих за каубойското градче Мини Холивуд, намиращо се в Испания, провинция Алмерия. Там са снимани много популярни американски уестърни, включително с участието на моя кумир Клинт Истууд. Макар и с много премеждия и трудности, успях да заснема част от кадрите за филма си в това градче. За мен беше голяма чест да ми се даде такава невероятна възможност!

Други сцени пък са направени в България. Тук бях организирал професионален оператор, пиротехници и други професионалисти от киното. И още - много техника, коне, автентични облекла. Наложи се да построим къща в стила на уестърните и егрек за конете над град Пещера в местността Синия връх. Снимахме в изключително красиви кътчета природа. Една от силните сцени, в която главният герой Джон Бекет, в чиято роля съм аз, и неговата любима Мегън Бекет, изиграна от Иванка Шекерова, се къпят в леденостудените води на водопада в тази местност. Всички каубойски седла, ласа, цялата амуниция на конете са купени лично от мен. Седлото на което аз яздя, е ръчна изработка, поръчано специално за филма от Мексико“.

Така са произведени вероятно първите в страната ни любителски уестърни, дело на Иван Божков - като сценарист, продуцент и режисьор. Той обаче не спира дотук. Неуморим е в желанието си да твори отново. Така започва третия си филм, който е с работно заглавие „Преследване“. Снимките отново се правят в България и Испания.

Божков е благодарен на многото си съмишленици за оказаната подкрепа - Иванка Шекерова от Пловдив, Николай Попов, Джамер Чауш, Атанас Стоилов от Пещера. Те също като него се впускат в приключението на любителските уестърни, без да търсят отплата. Заради идеята и любовта към киното.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?