2374
Следвайте ни

Епископ Висарион и Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов отслужиха молебен за здраве в Баните

viber icon

По инициатива на кмета на община Баните Павлин Белчев беше отслужен молебен за здраве за жителите на Общината, както и за всички българи от духовните водачи на двете религии в областта. Поводът е навършването на една година от кончината на предишния кмет на община Баните Милен Белчев. Преди една година община Баните бе покрусена от загубата на дългогодишния кмет на с. Оряховец Невен Белчев и малко след това и на брат му - кмета на общината Милен Белчев. Те загубиха битката с Ковид -19. На извънредни местни избори за кмет на община Баните бе избран синът на Милен Белчев - Павлин Белчев.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве в църквата „Успение Богородично“  в Баните отслужиха заедно със службата за празника посветен на Свети Апостол Андрей Първозвани Негово Преосвещенство епископ Висарион в съслужение със свещеноиконом Запрян Шишков и протойерей Николай Рангелов. На службата присъстваха кметът Павлин Белчев, зам.-кметът Зорка Маджарова, секретарят на община Баните Здравко Патев, председателят на Общинския съвет Севдалин Хъшинов, Пенко Токучев и др.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов направи дуа (молитва) за благоденствие и берекет пред джамията в село Оряховец. В дуата си той се обърна към всевишния Аллах да опрости и помилва напусналите земния живот и да ги дари с Дженнет във вечността, за изцеление от всички болести и предпазване от бедствия и нещастия на общината и страната, за благоденствие и берекет на обществото. В заключението си мюфтията призова хората да се завърнат към принципите на религията, където ще намерят трайното щастие и благоденствие, да се уповават на Всевишния Аллах, за да бъдат устойчиви при посрещането на изпитанията в живота. 

На молитвата присъстваха кметът Павлин Белчев, председателят на Общинския съвет Севдлин Хъшинов, кметът на с. Оряховец Карамфил Шуменски, имамът и мюсюлманското настоятелство на с. Оряховец.

„Изминаха само няколко месеца откакто поех кметската длъжност, но имам усещането, че са минали години. Не е лесно да управляваш малка планинска община в пандемия, още повече в родното ми място, тъй като те боли за всеки погубен живот. Трудностите и трагедиите са наистина много, но не ме отказват, мотивират ме да дам всичко от себе си, за да имат хората в общината по-голяма сигурност и по-добро качество на живот оттук нататък. Най-важното е да бъдем здрави. Благодаря на духовните водачи на двете религии за това, че се отзоваха и се помолиха за здравето на всички жители на община Баните и за всички българи в тези трудни времена “, каза Павлин Белчев.

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?