Следвайте ни

Ентусиасти организират почистване на 22 км от коритото на река Арда

viber icon

Ентусиасти организират най-мащабното почистване на река Арда този уикенд. Те ще обходят 22 км от извора на реката до границата с Гърция до село Смилян. Инициативата е на неформална група от млади хора, както местни, така и чужденци, които живеят в населени места в Коритото, каза секретарят на читалището в с. Смилян Илия Годев. Инициативата е част от кампанията на Green Peace за почистване на водоеми в България #ИзбериВодата. "Река Арда е изключително важна както за местните хора, така и аз туристите, посещаващи красивия ни район. Затова искаме да се обединим кореняци от Коритото, ентусиасти и туристи от България и чужбина, да изчистим бреговете на реката от самото й начало до село Смилян. Участъкът от 22 км е изключително амбициозно начинание, за който ще са необходими много сръчни ръце", каза Мариана Баракчиева от организаторите. Те са осигурили храна за всички доброволци и настаняване в къщи за гости за петък и събота за хората, които дойдат от далече. А за награда организират преход до връх Ком в неделя.


Почистването ще започна в събота в 10 часа, като сборния пункт е пред Музея на фасула в Смилян. 
Организаторите апелират желаещите да се свържат с тях възможно най-бързо, за да може да се разпределят на групи по поречието на реката и да им осигурят храна и освежителни напитки от спонсорите на събитието. Хората, които искат да участват, трябва да бъдат с ботуши или планинарски обувки и дълги панталони и блузи с дълъг ръкав. На всички, които си нямат, ще се подсигурят ръкавици. Спонсори на инициативата са три къщи за гости, мандра и механа на българи и чужденци в селата Смилян и Киселчово. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?