3906

Емблемата на Чепеларе и Пампорово - стрико Ваньо закръгля 100 години

Емблемата на Чепеларе и Пампорово - стрико Ваньо, закръгля 100 години утре, 4 юли. За паметната му годишнина в родния му град готвят тържество с каба гайди и почести от местната власт, съобщи Анелия Пискова от общинската управа на Чепеларе.

За стрико Ваньо няма медия почти която да не е писала. Иван Раев е известен с това си прозвище не само в Родопите, но и по света тъй като у учил да карат ски много чужденци по пистите на Пампорово и Мечи чал над Чепеларе. 

Стрико Ваньо е роден на 4 юли 1924 г. в Чепеларе. Качва се на ските на 14 години и оттогава не пропуска сезон. До скоро е давал уроци на всеки, който пожелае, без пари.

Припомняме, че през 2021 г. тогавашният вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова го награди  като най-възрастния скиор у нас с грамота за изключителни заслуги в развитието на туризма и символа на страната ни – българската роза.

Стрико Ваньо е категоричен, че ските му дават здраве и че всеки може да се научи да кара ски стига да има желание. Той произхожда от род от основателите на курорта Пампорово и е живата история на ските в Родопите. Първият пансион в курорта бил построен от роднините му по майчина линия. Завършил задочно за машинен инженер и работил в Пловдив като оглавявал тежка строителна механизация, която вдига много стени на язовири в страната. По-късно оглавява партийния комитет на Пампорово и участва пряко в развитието на курорта.

"Сами си правехме като деца шейни. Като се качих на ски имаше само писалки, и два-три чифта имаше при Васил Сираков. Бяха с обикновени обувки, връзваха се с въжета. Нямаше писти, а една пътека от връх Снежанка, където е днешната телевизионна кула до сегашния път за Смолян", спомня си столетникът. 

Казва, че често го питат за тайната на неговото здраве и дълголетие. Според него, тайната е : „Да не се лапа много“ . Казва, че не се интересува от възрастта си, тя се променяла до 50-60 години, след това времето спирало и си си все същия човек, нищо не се променяло.

Екипът на "Марица" пожелава на стрико Ваньо крепко здраве!

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?