Следвайте ни

Еленът Рудолф научи български на Рожен

viber icon

Драгни Георгиев отглежда северните животни във фермата "Лапландия", стотици деца идват да играят с тях, да яздят и стрелят с лъкове

Чешит от класа! Така наричат Драгни, който доведе северен елен в Родопите. Еленът Рудолф обаче се оказа най-големият късмет в живота на Драгни, защото в пандемията му докара хиляди туристи.

Стотици деца минаха това лято през фермата за северни елени, която е на пътя за Националната астрономическа обсерватория на Рожен, високо в планината. Историята на фермата за северни елени "Санта Клаус" ООД това лято доказва, че малки и големи обичат Коледа. А Рудолф я прави възможна целогодишно."Много деца развалиха плановете на родителите си за обиколки из Родопите, защото ги караха всеки ден да бъдат при елена", смее се Драгни.

Рудолф е социален, търпи и писъци, и неистово гушкане от малчуганите и не го е страх от коронавирус. Стопанинът му е също толкова странен за родопчани, колкото и северният елен, който отглежда.

43-годишният Драгни Георгиев е от Добрич и първата му страст били татуировките, изкарвал си 15 години прехраната като татуист на курорта Албена. Съпругата му Зори е от Момчиловци. Тя му помагала в студиото, но като започнали да му се схващат гърбът и ръцете от татуиране, се преместват да живеят в смолянското село, в близост до обсерваторията на Рожен. Направил фермата, сбъдвайки детската си мечта да отглежда помощниците на Дядо Коледа. Купил 8 еленчета, които с транспорта му стрували 20 000 лева. Ала без малко да свърши до там. Защото животните се натровили с антифриз, напръскан срещу лед по земята в голяма клетка в София и загинали.

Упоритият Драгни пак тръгнал към Лапландия за нови елени. По време на пътуването  обаче му се обадили от Агенцията по храните и го попитали дали иска три северни елена, които били в София. Чиновниците го потърсили, защото Драгни бил единственият лицензиран у нас гледач на северни елени. Трите красиви животни били в тясна клетка, ползвали ги за снимки на филм. Тъй като елените се мъчат в тясното пространство, се намерили възмутени софиянци, които се оплакали пред институциите и когато от там проверили някой от стопаните им дали има лиценз да ги гледа, ги отнели. А те не само нямали лиценз, но и си признали, че им е трудно да ги гледат.

Така елените се озовали в Родопите, във фермата на Драгни по пътя между Момчиловци и Лъки. На Гергьовден следващата година му се родило еленче, нещата вървели чудесно, но един ден той намерил три от животните си мъртви.

Прокурори и разследващи полицаи доказаха, че са отровени с препарати за растителна защита, казва Драгни. Така и не станало ясно на кого са пречили красивите животни.

След втория фалстарт добричлията бил на косъм да се откаже от заветната ферма. Нещата му потръгват, след като я премества на пътя за НАО Рожен.

Там наема 20 дка площи, в които прави все повече атракции, а главен господар е 9-годишният елен Рудолф, който обхожда тържествено имота на "Лапландия" на над 1700 метра надморска родопска височина.

"Условията за Рудолф са перфектни, защото на тази височина най-високата температура, която сме измервали, е 23 градуса, а това лято стигна до 22 градуса. Еленът яде зоб и гранули, обаче любимото му лакомство са лишеите", казва Драгни, който редовно обикаля гората да му ги събира. Сега ще прави акция с доброволци от приятелски семейства да съберат лишеи за зимата.

Еленът не пропуска и детелина, малинови листа и други ливадни изкушения, когато го изведе Драгни на повод. Рудолф първо разбирал само финландски команди, но сега се научил и на български. Стопанинът му е убеден в интелигентността му.

"Социален е, не го е страх от хората, дават му само храна, която аз им предоставям, друга храна е забранено да му дават", казва Драгни. Сега чака да му разрешат пътен лист да докара още 6 еленчета от Финландия, но това се бави заради пандемията. "Притесняват се да не ме спрат по границите по време на транспортирането им и животните да страдат. Но при първа възможност, подпишат ли ми пътен лист, отивам да ги докарам", казва Драгни.

Той е пресметнал, че във фермата му има място да се отглеждат 10 северни елена. Но и само Рудолф е голяма радост за децата в момента. "Заради тях го правя всичко това, много се радвам да ги виждам щастливи", казва Драгни.

Скаути до Момчиловци

Във фермата му има голям детски кът с катерушки, хамак, въжени мостчета. Има и поляна, на която туристите да се настанят с палатките си. Отскоро Драгни е пуснал и кухня.

Децата се забавляват, снимат се с елена, гушкат го, учат се покрай него да обичат горските животни и природата.

Учат се и как да палят огън, как да си направят лагер, да разчитат маркировката в планината, да познават животните, дърветата, билките и гъбите. На детските лагери във фермата децата могат да стрелят с лък, да яздят кон, да се ориентират с компас.

Работилница за играчки Работи и в Швейцария, за да издържа фермата

Рудолф пък си има шейна и впряг и вече е участвал за Коледа в запалването на светлините на елха. "Миналата година ни поканиха от община Добрич и Рудолф бе главна атракция на запалването на светлините, очаквам още общини да ни поканят тази Коледа", казва Драгни.

Той планира също да направи работилница във фермата си за сувенири от горски материали - шишарки, пръчки, камъчета, за още по-паметни преживявания на детски и ученически лагери, дошли в родопската Лапландия.

Господарят на Рудолф за разлика от Санта Клаус засега не разбира от играчки. Драгни по професия е оператор в мебелното производство. И за да издържа фермата, семейството си и Рудолф се налагало да работи за по няколко месеца в завод за оборудване на ВИП самолети в Базел, Швейцария.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?