Следвайте ни

Едва 21% от учителите в Смолянска област искат да бъдат ваксинирани

Спад на заразата, региона влиза в жълтата зона!

viber icon

Едва 21 % от учителите и персонала в училищата и детските градини в Смолянска област са заявили, че искат да бъдат ваксинирани. Само 1/3 от учителите и персонала са желаещите да бъдат тествани за антитела срещу Ковид -19, съобщи д-р Сийка Чернева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Смолян. "От събраните данни за подготовката на втора фаза на ваксинирането желаещи 347 души - 263 педагогичски и 84 непедагогически персонал, или 21% от общия брой на около 2600 души работещи в училищата и детските градини в областта са заявили че искат да бъдат ваксинирани. Желание да бъдат подложени на диагностика с антигенен тест  заявили 881 лица, или 1/3 от всички, заети в образователни институции в региона", каза д-р Чернева.

"Подготвяме се за втора и трета фаза на ваксинирането, обхващащ учители и служители на общини и други административни структури, които имат интензивен контакт с хора. Има известна предпазливост и недоверие към ваксината, регистрираме относително нисък дял на тези социални групи", каза областният управител Недялко Славов.

В същото време от областната болница отчитат, че медицинския им персонал вече има колективен имунитет. От 450 работещи в болницата 60% имат антитела срещу Ковид -19. Те сега няма да се ваксинират сега, за да дадат възможност за ваксинация за тези от колегите си, които са без антитела. Като са единични случаите на хора в болницата, които не искат да се ваксинират, посочи д-р Калайджиева, която отговаря за ваксинацията в болницата. "Много от колегите са придобили имунитет без симптоми, което го отдаваме на носенето на лични предпазни средства, които са намалили силата на заразата. Нямаме заболели колеги в момента, така че може да говорим за колективен имунитет в болницата вече", каза директорът на МБАЛ - Смолян Марин Даракчиев.
Досега в Смолянско са ваксинирани с първа доза 220 души, много от тях вече са тествани и имат антитела, никой от тях не е проявил тежки реакции. Тече ваксиниране с втора доза на първите. В момента в Смолянска област активните случаи с Ковид -19 са 121, 84 се лекуват в дома, останалите са в болници, като 11 от тях в лечебни заведения извън областта, каза областният управител Недялко Славов. За последната седмица новите случаи са 26, починали са четирима със средна възраст 77 години и придружаващи заболявания. Данните сочат, че областта постига при 14- дневната заболяемост спад на заразата до жълтата зона.

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай