Следвайте ни

Единствено в Родопите! Кучето Спартак издирва и спасява

viber icon

Единственият "щатен" четириног спасител в Средните Родопи е кучето Спартак, който вече е в предпенсионна възраст. Спартак е на 9 години и половина и за него отговаря водачът му Метакса Лепов, който работи в станцията на Планинската спасителна служба в Пампорово от 2006 г.  Двамата са изкарали и най-много курсове от всички спасители в региона.

Кучето е обучавано специално да търси изгубени в планината, затрупани при земетресение, или при други бедствия и аварии. Спартак е издирвал много хора в Родопите, участвал е и при издирване на хора преди години при наводнението в Бургас. Той не е следово куче, обучен е да търси човек, обяснява водачът му.

Родопите са единствената ни планина без лавини. И критичните ситуации са основно на изгубили се в планината хора. При тях уменията на Спартак могат да са ключови за спасяването на човек.

Наследник на поста на Спартак засега не се подготвя. Все още е във форма, държим фронта, казва с усмивка Метакса.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?