1553
Следвайте ни

Двойна смъртност сред заразените с Ковид-19 в Смолянско

viber icon

Почти двойно по-висока смъртност от COVID-19 отбелязва за поредна седмица Смолянска област в сравнение на тази в страната. 14-дневната статистика сочи 42,2 починали на 100 хиляди в областта срещу 24,39  за страната.

Само за последната седмица са починали 26 души, положителни на коронавируса. Средната им възраст е 74,65 г., като 15 от тях са мъже и 11 жени.

За трета поредна седмица в Смолянско се регистрира увеличение на 14-дневната заболяемост, съответно: 296,4; 391,6 и 480 на 100 хиляди население. "Епидемичната ситуация е много тревожна. 
Разпространението на заразата е дифузно. Болни са цели семейства", съобщава РЗИ. В карантина в момента са 389, като контактни на положителен са 290, а пристигнали от рискови зони - 99. 

Значителен е натискът върху болниците. Разкриват се допълнителни легла и общият им брой в областта вече е 176 -  в Смолян - 106, Девин - 30, Мадан - 20, Златоград - 20. "Свободни легла има и се прави всичко възможно за обслужване на нуждаещите се, но леглата за много тежките случаи – интензивните легла, са почти непрекъснато заети. Повикванията в ЦСМП в по-голямата част са за болни със симптоми на вируса", казва д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

От работещите в лечебни заведения през последната седмица с болестта са регистрирани 8 души; от образованието - 22, от които 11 деца; от социалните институции - 3-ма. Около 10% от новорегистрираните са ваксинирани и те боледуват леко. Единици от тях, които имат 
тежки придружаващи заболявания, завършват летално, подчертават от РЗИ. 

Делът на ваксинираните в областта е много нисък - към 16% , доста под средното за страната.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?